Albumrecension

Hemmafester, skratt och sång som terapi

Heroes - The Midnight

The Midnight

Heroes

Efter att ha vältrat sig i barndomsnostalgi på Kids och tveksamt trixat med vaporwave på Monsters avrundas “albumtrilogin om människan” med Heroes, centrerad kring samtidens kanske viktigaste ord: empati.

Synthwave-boomens livslängd blev kort. Precis som dupstep exploderade musiken i mainstreamvärlden och synkade med den retrovåg som vältrade sig i 80-tal med Stranger Things, Miami Vice-tröjor på H&M och allt vad det var. Sen gick luften ur scenen, nu är det 90-talet som är på tapeten och de flesta stora namnen har inte varit tillnärmelsevis lika produktiva som runt 2017. Ett undantag är duon The Midnight, en del Atlanta och en del Danmark, som möttes i Änglarnas stad.

Efter att ha vältrat sig i barndomsnostalgi på Kids och tveksamt trixat med vaporwave på Monsters avrundas “albumtrilogin om människan” med Heroes, centrerad kring samtidens kanske viktigaste ord: empati. Tyler Lyle och Tim McEwan hyllar sammankomster, hemmafester, gemensamma skratt och sång som terapi.

The Midnight rör sig visserligen mycket mot pop och arenarock men det här är banne mig synthwave när den är som allra bäst. Duon vänder sig till rötterna samtidigt som de 58 minuterna späckas med mjuk chillwave som får hjärtat att smälta. Lyle är den ultimata svärmorsdrömmen och hans smörsång och utstrålning bränner genom högtalare, luft, skinn och ben. Hud = gås.

Under de ömmaste stunderna behöver man inte ens blunda för att se drive in-biografer och solnedgångar över Hollywood Hills. Men Heroes är inte bara neonmys – bangers med saxofon och rockriff är ett måste. Skråliga Brooklyn. Friday. Love. är sådär outsägligt Midnight-klistrig. Heartbeat är Van Halen möter Tears For Fears, Change Your Heart Or Die är sequencer-porr med Scorpionsguror och blinkningar till fjolårets EP Horror Show.

Heroes är klyschor bonanza. Men klyschor hade inte funnits om vi inte blev berörda av dem. Själv lär jag nu drömma ljuva drömmar om hårspray och Dirty Dancing i en månad.

ANNONCE