Hetsätningsstörning: Förståelse, symptom och behandling

Hetsätningsstörning är en vanlig form av ätstörning som drabbar många människor i olika åldrar

Känd som Binge Eating Disorder (BED) på engelska, innebär denna sjukdom att man ofta och återkommande äter stora mängder mat på kort tid, utan att kunna kontrollera sig själv. Detta kan leda till både fysisk och psykisk ohälsa om det inte behandlas, men det finns hopp - de flesta som får behandling blir friska.

Vad är Hetsätningsstörning?

Hetsätningsstörning liknar bulimi i det att man har episoder av hetsätning, men skiljer sig genom att man inte försöker göra sig av med maten efteråt. Under en hetsätningsattack äter personen mycket snabbt och känner sig ofta obehagligt mätt efteråt. Det är vanligt att dessa episoder inträffar när man känner sig nedstämd, stressad eller orolig.

Många Förstår Inte att Det är en Sjukdom

Många som lider av hetsätningsstörning inser inte att det är en
behandlingsbar sjukdom. Istället är det vanligt att känna skuld och skam, och försöka dölja problemet. Omkring hälften av de som lider av denna störning utvecklar övervikt eller obesitas, särskilt om de haft problem länge.

Återkommande Episoder

Hetsätningsstörning kännetecknas av återkommande episoder av hetsätning. Dessa episoder utlöses ofta av känslomässiga tillstånd som nedstämdhet, förvirring eller stress. Under en episod äter man ofta ensam, även om man inte är hungrig, och fortsätter tills man känner sig obehagligt mätt. Efteråt är det vanligt att känna skam, skuld och ångest.

Ett Upprepande Mönster

Hetsätningsstörning följer ofta ett specifikt mönster:

  • Före hetsätningen: En stark längtan efter förbjuden mat utvecklas.
  • Under hetsätningen: Man förlorar kontrollen och kan inte sluta äta.
  • Efter hetsätningen: Skuldkänslor och ångest över vad man har ätit, vilket förstärker den negativa cykeln.

Självkänslan Påverkas

Personer med hetsätningsstörning har ofta en självkänsla som är starkt kopplad till deras kroppsform och vikt. De är ofta missnöjda med sig själva och tänker ständigt på mat. Detta kan leda till koncentrationssvårigheter och dålig sömn. Trots att man kanske känner ett hopp om att kunna ta kontroll och bli nöjd med sig själv, leder episoderna ofta till hopplöshet och en känsla av att aldrig kunna förändra situationen.

Symptom

Symptomen på hetsätningsstörning kan utvecklas snabbt eller över tid och inkluderar:

  • Känslor av skam, äckel och skuld efter hetsätning.
  • Försök att dölja hetsätandet och uppgivenhet över sitt beteende.

Vad Händer i Kroppen?

Hjärnan reglerar vår upplevelse av hunger och mättnad. När detta system störs av hetsätningsstörning, fungerar inte dessa signaler korrekt. Försök att minska i vikt genom att hoppa över måltider kan leda till motsatt effekt, eftersom kroppen kompenserar genom att signalera ett starkt sug efter mat, särskilt socker. Detta leder till humörsvängningar, trötthet och ytterligare hetsätning.

När och Var Ska Jag Söka Vård?

Om du känner igen dig i beskrivningarna ovan, är det viktigt att söka professionell hjälp. At prata med någon inom vården och berätta om dina problem är ett viktigt första steg. Ju tidigare du söker hjälp, desto bättre är chansen för återhämtning.

Behandling av Hetsätningsstörning

Behandling kan ske genom samtalsstöd, kognitiv beteendeterapi (KBT) och psykoterapi. Många som söker hjälp blir helt friska, även om det kräver regelbundna terapisessioner under en period. Medicinering med fluoxetin och andra läkemedel kan också vara en del av behandlingen. Behandlingen fokuserar på att förstå och åtgärda orsakerna till hetsätningen, snarare än att bara behandla symptomen.

För de som behöver intensivare vård kan ett missbruk behandlingshem vara ett bra alternativ. Balance Luxury Rehab är ett exempel på ett behandlingshem som erbjuder omfattande stöd och terapi för att hjälpa patienter att övervinna hetsätningsstörning och återfå kontrollen över sina liv.

Att söka hjälp är ett viktigt steg mot tillfrisknande och ett hälsosammare liv. Om du eller någon du känner lider av hetsätningsstörning, tveka inte att ta det första steget mot att få den hjälp som behövs.

ANNONCE