Vilken robotgräsklippare ska du köpa?

Robotgräsklippare blir en mer och mer vanlig syn i de svenska hushållen och de ses åka runt och hålla gräset grönt, fint och lagom kort på många gräsmattor i villaområden.

Det finns många olika klippare på marknaden och det kan kännas svårt att hitta vilken som passar just dig och din gräsmatta bäst. Det första du måste tänka på är hur stor din gräsmatta är för att hitta den Bästa robotgräsklippare för din tomt - men förutom det så är det viktigt att kartlägga hur många graders lutning det finns på din tomt. Nästa steg är att fundera på ifall du vill installera den själv eller få hjälp av experter som installerar den åt dig - och sist men inte minst bör du fundera över ljudnivån på gräsklipparen.

Begränsningskabel eller GPS?
En robotgräsklippare är en automatisk gräsklippare som klipper gräs innanför en begränsningskabel vilken avger en svag radiosignal som klipparen känner av. Den uppfattar radiosignalen som ett osynligt staket som den inte får röra sig utanför - därav stannar den på din tomt och klipper inte ner grannens blommor. Dock finns det numera robotgräsklippare som styrs via GPS med hjälp av ett navigationssystem bestående av satelliter - och behöver då ingen begränsningskabel. Dessa är relativt nya på marknaden men kommer säkerligen att bli mer och mer vanliga.


Lätta att programmera

Det är ganska enkelt att programmera och styra en robotgräsklippare och det görs vanligen genom en app du har i mobilen. Där kan du till exempel ställa in vilka tider den ska klippa på, vilken klipphöjd du vill ha samt vad den ska göra ifall det regnar. Gräsklipparen klipper helt oregelbundet men passerar aldrig där den redan klippt med mer än 30 procent vilket gör att du får en fin välklippt gräsmatta utan spår och ränder efter hjulen. När batteriet behöver laddas åker klipparen själv till sin laddstation för att ladda - och om du har en stor eller oregelbunden tomt kan det behövas en styrkabel för att den ska kunna hitta.

Om du har en mindre tomt känner den själv av signalerna från laddstationen och hittar dit utan styrkabel. Robotgräsklipparen är utrustad med krockskydd som gör att den stannar ifall den slår i någonting - men även med en säkerhetsfunktion som gör att den stannar helt och måste startas manuellt med kod. Det är till exempel ifall någon lyfter upp den i syfte att stjäla den - och om detta sker och du inte knappar in koden går ett larm på klipparen och den börjar tjuta. Det är ovanligt att de stjäls utan man brukar i så fall hitta den tjutandes någonstans i närområdet.

ANNONCE