10 akter du inte får missa på By:Larm 2022

I närmare 25 år har den norska musikfestivalen By:Larm skämt bort oss nordbor med både suverän musik som minnesvärda föreläsningar

Efter att börjat som ett runtresande arrangemang slog slutligen denna pigga tillställning rot i Oslo. 2010 tog man också fram det ärofyllda priset Nordic Music Prize som ett sätt att – i dessa playlist-tider – uppmuntra artister att fortsätta framställa fullängdsalbum.

Årets schema är i vanlig ordning så späckat att det skulle behövas textmängd av biblisk magnitud för att täcka allt. Här är alltjämt ett axplock av några av de mest intressanta akterna på årets festival.

Cornelia Jakobs

Efter att lyckats med bedriften att faktiskt framföra en bra låt i Melodifestivalen har knappast någon missat ett av det svenska popundrets senaste stjärnskott. Utan att tumma på sin egen personlighet har Cornelia levererat bangers sedan 2018 vilket bland annat uppmärksammats av HBO som lät henne bidra med musik till tv-serien Bjørnstad.

Torsdag kl.23.00, Sentrum Scene
Fredag kl.19.00, Ingensteds

1.Cuz

I egenskap av en av festivalens mest namnkunniga artister behöver Hässelbys musikaliska huvudperson 1.Cuz knappast någon närmare beskrivning. Att han sin unga ålder till trots redan hunnit se både himmel som helvete skapar den nerv som får konkurrensen att se ut som deltagare i en i småorts egenarrangerade talangjakt. 1.Cuz är gangsterrap som känns. 1.Cuz är gangsterrap på riktigt.

Torsdag kl.00.00, Kulturkirken Jakob

Yndling

Fans av drömmiga Beach House-dimmor och suggestiv My Bloody Valentine-stämning bör göra sig själva en tjänst och kolla in det norska snillet Yndling. Britt-italienska Kerry On The The Cake fattade tidigt grejen och det kommer du också om du snarast efter att läst denna artikel lyssnar på episka Fringe eller mysmystiska Like Love Is Real. Den sistnämnda är för övrigt också öppningsspår på hennes lysande självbetitlade debutskiva.

Fredag kl.22.00, Revolver
Lördag kl.20.30, Verkstedet

Witch Club Satan

Hyllas man av Mayhem-medlemmar kan man vara rätt säker på att man är inne på rätt spår – i alla fall när det handlar om Black Metal. Norska trion Witch Club Satan är räddningen för den som konsumerat för mycket slätstruken robotrock i tron om att gammal god ond bråd död gåtts om intet. Bandet är också den perfekta påminnelsen om svartmetallens punkiga rötter, innan regler vare sig fanns att bryta eller följa. Spelningen med By:Larms rimligtvis farligaste band lär bli svår att glömma – för den som vågar se.

Fredag kl.22.00, John Dee
Lördag kl.23.00, Kafé Hærverk

Astronomies

Den som trodde att indierocken var död har uppenbarligen levt under en sten de senaste fem-sex åren. Även norska Astronomies fortfarande ännu inte blivit ett namn på allas läppar lär det röra sig om en tidsfråga innan dessa ynglingar hamnar i norges Indie Hall Of Fame (om en sådan existerar?). Och om inte Astronomies är skandinaviens bästa motsvarighet till både Ride och Nothing någonsin säger jag upp mig här och nu.

Torsdag kl.21.00, Pokalen
Lördag kl.20.30, Indigo

Ary

Att få skapa det man vill utan att enbart styras av av branschens önskemål leder ofta till magiska resultat. Även om hon redan stått på några av världens mest erkända livescener är det kanske allra coolaste med norska Ary att hennes mästerverk For Evig är egenproducerad. Blandningen av kristallklara popmelodier och experimentella utflykter gör henne till något av Skandinaviens svar på Fka Twigs och en anledning god som någon att spana in henne på festivalen.

Torsdag kl.22.00, Sentrum Scene

Prisma

Efter att fått full pott av våra danska kollegor för den förtjusande EP:n Inside Out från 2021 och nyligen öppnat för The Ark är det ingen vild gissning att Prisma är det nästa stora grej från Danmark. Även om syskonduons energisprudlande alster innehåller det bästa från legendariska och inhemska band som Mew och The Raveonettes är Prisma lika avväpnande direkta som egensinniga.

Beharie

Trots att han debuterade så sent som 2019 har han redan hunnit att både kamma hem en norsk grammis som att bli nominerad till Årets Internationnella Genombrott av GAFFA. Att lyssna på Beharies själfulla musik är som att lägga sig i en hängmatta och låta alla världens problem för stunden upphöra – utan att bli uttråkad. Om indie soul är en genre så är i alla fall Beharie en av de starkast lysande ambassadörerna för den.

Torsdag kl.21.00, Ingensteds
Fredag 23.30, Rockefeller

Annweiler

Alla festivaler behöver sin beskärda del av dansanta inslag och vem passar då bättre än redan rutinerade DJ:n Annweiler? Efter att kittlat dansgolven runt om i Norge tog han slutligen det kloka beslutet att börja släppa sin egna musik vilket resulterade i den magiska EP:n Buoyancy under 2021. Även om Buoyancy är mer avslappnande än en spa-weekend får den intressant nog även fötterna att rycka mer än tidsresa tillbaka till 90-talets ravefester.

Torsdag kl.23.00, Kafé Hærverk

Brimheim

Om man blandar en skvätt av Mitskis indierockiga kvalitéer med Chelsea Wolfs mörka ljudväggar kommer man en bit på vägen för att förstå det kritikerkåren sedan länge förstått – Helena Heinesen Rebensdorffs soloprojekt Brimheim har något alldeles speciellt. Om det är de Färöiska rötterna eller bara den sagolika begåvningen som är framgångsreceptet går att spekulera i, men om det är något man inte vill missa i årets närmast sanslösa spelschema är det den goth-poppande estradören Brimheim.

Torsdag kl.20.30, Krøsset
Fredag kl.00.00, John Dee

Lyssna på samtliga akter här:

Köp biljetter nu på: https://bylarm.no/tickets

ANNONCE