För- och nackdelar med ett virtuellt Olympiska Spelen

Det senaste årtiondet har flera allvarliga virus drabbat våra samhällen runt om i världen, precis som COVID-19 pandemin som har tvingat många människor världen över att fullständigt ändra sina liv efter restriktioner och utegångsförbud

 Men COVID-19 är inte det första viruset som ställer till det för oss människor, med jämna mellanrum drabbas vi av virusutbrott och pandemier, liksom SARS och Ebola, och detta har skapat ett behov för att genomföra evenemang, möten och andra aktiviteter virtuellt istället för att närvara fysiskt.

Stora sportevenemang som Tour De France och de Olympiska Spelen (OS) har redan börjat tänka innovativt och delvis gjort det möjligt för att delta i evenemangen digitalt. Men vad innebär det egentligen att genomföra digitala evenemang som Olympiska Spelen och var går begränsningarna?

Är virtuella evenemang som OS, en realitet?
När en tävlande deltar i ett sport evenemang virtuellt, eller kanske till och med ett virtuellt event, så använder de sin egen utrustning och sina egna lokaler och faciliteter. Allt detta övervakas självklart för att se till att det inte uppstår fusk eller orättvisor, och de virtuella prestationerna har samma värde som de fysiska. Precis som de fysiska matcherna och tävlingarna kan man också spela på de virtuella via bookmakers och vissa, progressiva online casinon.

Det är förstås vissa sporter som till exempel kräver lagarbete, som sätter begränsningar för vad som kan och inte kan utföras virtuellt. Det virtuella tar dessutom bort lite av den sociala charmen och aspekten med att delta i evenemang. Men det finns faktiskt också många fördelar med virtuella evenemang, och i särklass när det kommer till Olympiska Spelen. Säkerheten, värdlandets ekonomi, infrastrukturen och miljön är bara några exempel. Även den välkända cykeltävlingen Tour de France har nu presenterat virtuella alternativ för att göra det möjligt för deltagarna att tävla trots de rådande reserestriktionerna.  

När evenemang eller delar av evenemang digitaliseras så reser vi mindre, och spar därför på både miljö och infrastruktur. Dessutom gynnar virtuella möjligheter de människor som av olika anledningar inte kan delta, på grund av geografiska begränsningar. Man kan helt enkelt säga att pandemin och restriktionerna som följd, har varit med att skapa virtuella möjligheter och nytänkande. Inte minst för stora sportevenemang som OS.

Vad är egentligen virtuell sport?
Begreppet virtuell sport är inte alltid helt lätt att förstå sig på, och det blandas lätt ihop med det numera välkända konceptet e-sport där man utövar sporter digitalt. Men virtuell teknologi är inte det samma som e-sport eftersom det inte är video- eller datorspel. När det handlar om de Olympiska Spelen inom virtuell sport beskriver IOC att det är deltagarnas fysiska rörelser som reflekteras i virtuella, online miljöer. Detta alltså i motsättning till e-sporten, där deltagarna spelar på kontroller eller datorer.

ANNONCE