Intervju med Bobo: "En riktigt grå värld som bara exploderar i färg"

Idag den 10 juni släpper Bobo nya låten Color TV

Det är ett stänk av neonfärger som blandar modern nutid med en klassisk 80-talspophit. Det är första smakprovet från EP:n som kommer i september.

– Min uppfattning av 80-talet är så jäkla fullt av färg, personer som vågar ta ställning för sina åsikter och det är bara en så sjukt härlig vibe där alla får plats. Lite den känslan var jag ute efter i låten också. En riktigt grå värld som bara exploderar i färg och härligheter.

När den 27-årige sångaren, producenten och låtskrivaren släpper sin första singel för året handlar det inte längre om hjärtesorg. Med hookar som påminner om Major Lazers Lean On blandat med en 80-tals popstil á la Prince visar han upp en ny lekfull sida samtidigt som han byter modersmålet mot texter på engelska.

– Jag tänker att allt har sin tid. När jag gjorde min kandidatexamen i London så var jag helt nerkörd i engelsk musik och det var det enda jag ville göra. Sedan i Stockholm när jag gjorde min master så fick jag tips av lärarna att prova svenska för att bygga på med något nytt och komma ifrån gamla vanor och mönster.  Så blev det också. Nu har jag provat det ett tag och hittat tillbaka till engelskt låtskrivande. Det finns ett så snyggt "flow" här som du kan pynta med coola rytmer utan att bryta reglerna "för mycket".

Temat till låten kom då han jobbade med samplingar. Texten ”It’s like I’ve never seen color TV” kom upp och han googlade fram att den första färg-TV:n kom ut 1953. På engelska rimmade allt perfekt och han skrev en text om en gråtrist värld som förändras när han träffar ”the one” och blommar ut i en massa färg.

BoBo släpper musiken via sitt egna bolag Hemuen och står ensam för låtskrivande, sång, inspelning, mix och mastering.

– Namnet kommer från de första två bokstäverna i varje del från Heitmann Music & Entertainment. Heitmann är mitt efternamn och det kändes fett att gå i min pappas fotspår och starta eget med det efternamnet. Jag släpper via eget bolag för att ha total frihet. Både kreativt, ekonomiskt och samarbeten. Vissa saker har jag lärt mig via min utbildning och då får man ett visst självförtroende och "synar tomma löften i branschen". Det som jag inte kan, det hyr jag in ett proffs för och det proffset vill jag kunna välja själv samt bygga en professionell relation med. Jag upplever att musikindustrin ibland beter sig som en ungdomsgård av arroganta statuspersoner som väljer vilka som får vara med och inte. Så då startade jag min egen. Jag har absolut lekt med tanken att släppa andra artister när möjligheten finns. Till dess behöver jag bara lite mer erfarenheter i "try and fail" på mitt egna artistprojekt och sedan kör vi!

Så har han också en gedigen utbildning med sig. Han började spela piano när han var 13, sedan dess har han tagit en kandidat från universitetet i London och sedan en masterexamen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med inriktning musikproduktion. Mellan 2020-2021 släppte han sju singlar och två musikvideos. 

– För mig har den akademiska utbildningen tvingat mig att prova nya tekniker, samla värdefull kunskap och framförallt skapa självkänsla. Olika inlämningar belyser nya ämnen eller perspektiv inom låtskrivande och det är bara så sjukt fett att lära sig från riktiga proffs. Man tvingas prova nytt och lära sig hela tiden och det är så sjukt roligt! Man är liksom aldrig klar. Främst har jag byggt förståelse för möjligheter och systematiskt arbetssätt. Allt är möjligt, hitta bara din struktur för att komma dit. När jag väl fått gräva ner mig i hur kontrast, dynamik och storytelling kan uttryckas och hur specifika ljud är ihopkopplade i våra hjärnor med känslor så blev det en helt annan struktur i mitt arbete. Det finns så mycket psykologi som gömmer sig i musik och det är så sjukt fett att förstå denna. Det grymma med en akademisk utbildning är att all kunskap bara serveras på ett guldfat. En tidigare mentor till mig sa en gång "Jag kan ta dig till heligt vatten.. Men om du inte dricker det så kommer du inte bli bättre".

LÄS OCKSÅ: Kate Bush tar sig in på topplistor – svarar på uppståndelsen efter Stranger Things

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

 

ANNONCE