Intervju: Nordic Sad

Hittills ganska hemlighetsfulla Nordic Sad är distributören Aloadeds nya fynd

I samarbete med Så Länge Skutan Kan Gå Records har nu debutsingeln Here To Survive släppts och snart stundar även en EP. GAFFA tog en pratstund med bandets sångare.

Hej Nordic Sad, kan ni berätta lite om tiden från det att ni startade 2019 tills nu?

- Hej mitt namn är Victor Hanning. Jag sjunger i Nordic Sad. Folk har varit på rehab, sjukhus och nästan dött. Men vi är odödliga, precis som Bela Lugosi och Marlene Dietrich. Googla symbolen för evighet, den finns även på min arm.

Om man google-translate “Nordic Sad” blir det “Nordisk Trist”, är det något ni ställer er bakom?

- Fråga Björn Ulvaeus! Han vet vad det betyder. För mig är det ett vemod som följt oss nordbor genom vår historia. Ett gemensamt tillstånd av isolation och mörker. Jag står bakom att det finns sorg och att det kan vara vackert.

Nya singeln Here To Survive har ett lite psykedeliskt skimmer över sig. Hur skulle ni själva beskriva hur er musik ni kallar för “Gothic Glam” låter?

- Vår musik är ett nyfött barn på begravning. Vi har försökt skapa material på ett ärligt vis. Den som lyssnar är förmodligen bättre på att beskriva hur det låter än vad vi själva är. Det medför en viss blindhet att vara upphovsperson.

Kan ni berätta om inspelningen av kommande EP:n Unity?

- Vi jobbade dag och natt tills Ola Wirling började blöda om fingrarna. Jag hade gjort låtar hemma i sömnen. Helt magiskt att vi fick ihop en EP med tanke på det.

Varför valde ni att döpa den till just Unity?

- Det kom till mig i mina drömmar. På latin är det "ūnitās". Ett ord med hednisk och ockult bakgrund.

Även om Gothic Glam låter som ett eget påfund måste ni ju ha influerats av något för att mynta begreppet? Vart kommer ni ifrån musikaliskt, samt, finns det något annat som lagt grund för "Gothic Glam"?

- Vi har spelat i olika konstellationer. Tre av oss var på samma europaturné 2010.
Begreppet kom på naturlig väg. Någon kallade våra låtar för "Bowiehaus" (Bowie + Bauhaus) efter att ha hört ett par nya demos. Storheter jag influeras av är: Dali, Kahlo och Reed. Övriga i bandet har en bred och komplex musiksmak. Vår basist gillade att lyssna på reggae som tonåring.

Bandets korta historia har delvis kantats av mörker, hur ser den kommande tiden ut för Nordic Sad?

- Framtiden är ljus. Vi siktar mot att slutföra ett album 2023. Skivan har redan en titel: Perception Perfection.

ANNONCE