Ny video från hårdrockarna som vill sätta Sverige på kartan

Med sin både poppiga och storslagna version av metal har Self Deception varit ett glädjeämne i svensk musikexport under närmare 20 år

Sedan dess har bandet hunnit turnera med bland andra Takida, jobbat med Joy Deb (känd för att skrivit Måns Zelmerlöws vinnarbidrag Heroes i Melodifestivalen) samt jobbat med J-Pop-producenten Nicklas Eklund.
Under 2021 spelade bandet in sin första låt på svenska i form av en cover på Victor Leksell Svag vilken kom att spelas flitigt i svensk radio.

I samband med bandets release för nya videon Fight Fire With Gasoline fick GAFFA en pratstund med bandets trumslagare Erik Eklund.

Mattias Sulander
Mattias Sulander


Vilka är Self Deception och vad skulle du säga kännetecknar er som band?

Vi är ett modernt hårdrocksband med bas i Stockholm och som bildades 2005. Vi spelar en explosiv högpulserande modern hårdrock med ett typiskt svensk-amerikanskt sound. VI har rötter från både USA och Sverige. Self Deception består Andreas Clark – Sång, Ronny Westphal – Gitarr, Erik Eklund - Trummor och Patrik Hallgren – Bas, kör. Sen har vi även Nicklas Eklund som vi brukar kalla för vår femte medlem som är med och skriver mycket och producerar alla våra låtar.

Kan du berätta lite om videon till Fight Fire With Gasoline?

Videon är skapad av Ted Lindén som vi jobbat tillsammans med genom åren.
Den är inspelad i en gammal övergiven fabrik i Norrtälje och man kan väl lite enkelt beskriva den som en högenergisk spelvideo med en tvist. Låten i sig är en riktig käftsmäll och videon förstärker kraften från låten. Vi är sjukt nöjda med resultatet och har höga förhoppningar om att den skall gå hem hos tittarna/lyssnarna! Gillar man eld och action får man definitivt inte missa denna!

Nya albumet släpps 24 februari. Hur var det att jobba fram det?

Arbetet med plattan började redan under pandemin, utan att vi riktigt visste att det skulle bli en skiva. Vi började skriva låtar och släppte några singlar som fick oerhört positiv respons av lyssnarna, så då bestämde vi att det skulle bli en fullängdare. Överlag tror jag att lyssnarna kommer märka att vårt sound har blivit lite hårdare men utan att tappa det melodiska och poppiga som varit lite av vår identitet. Vi ville skapa en skiva med hela vår konstnärliga frihet. Vi utmanade oss själva att tänka utanför boxen och har inte hållit någon idé inne. Ju mer galen grej ena låten fick, desto mer galen skulle nästa bli! Vi har bland annat för första gången inkluderat humor i våra låtar. Vi har också bytt mindset från att ofta tänka på vad vi tror ska funka bäst till vad vi tycker är roligast och det tror vi lyssnarna kommer höra.

Vad har ni för planer för 2023?

Tillsammans med släppet av nya skivan ska vi ut på turné. Först och främst så blir det Sverige men det planeras även för fullt för övriga Skandinavien och Europa. Det kommer mer info om det i våra kanaler under början på 2023.

Avslutningsvis, vilken är huvudanledningen till att man ska lyssna på Self Deception?
Vi beskriver oss under epitetet “WE MAKE SONGS”. Sverige kommer snart inte bara att vara kända för ABBA...


Self Deceptions nya album släpps 24 februari 2023

ANNONCE