Ingesunds Folkhögskola – den mysiga skolan som ser dig

Några kilometer utanför Arvika ligger Ingesunds Folkhögskola vackert placerad i den värmländska idyllen

Skolan har sedan två flyttar och lika många namnbyten stått stadigt i en gammal kaptensbostad sedan 1926. Även om skolan i första hand inriktar sig på musik går det också att studera andra hantverk och för den som vill snickra till gymnasiebetygen finns även den allmänna kursen.

I hopp om att hitta likasinnade och ovetandes om varandras ansökningar sökte tre av medlemmarna i rockbandet Kickstiff in till skolans musiklinje. Att betrakta killarnas tid på skolan som “väldigt lyckad” är inte att överdriva.

– Det var två år som var helt underbara, verkligen! Här fick vi utföra det vi älskade, musik! Och att få göra det på ett ställe som Ingesund var bara en lyx. Men det är så himla svårt att beskriva i ord vad Ingesund har betytt för oss! Umgänget, lärarna, personal – allt är bara top notch!

De gemensamma ämnena menar medlemmarna i Kickstiff det som verkligen svetsade eleverna samman under tiden på skolan. Bortsett från kör, musikteori och bruksinstrument erbjuds en stor mängd tillvalsämnen som också är tillgängliga för skolans övriga elever:

  • PRIK (Praktiskt Instrumentkännedom)
  • Rytm
  • Ensemble
  • “Lär känna din röst”
  • Branschkunskap
  • Låtskrivande
  • Studioteknik

Med skolan centralt belägen, slingrar sig det internat – som för de flesta elever blir hemvist under studietiden – omkring den gamla kaptensbostaden. Internatet utgörs av tre byggnader och är aldrig längre än ett bokstavligt stenkast bort från klassrummen. Enligt bandmedlemmarna i Kickstiff blir man lätt hemmastadd på det trevliga internatet samtidigt som de tre högklassiga måltider som serveras i skolans matsal varje dag knappast försämrade helhetsupplevelsen.

Fotograf: Ulf Zetterlund
Fotograf: Ulf Zetterlund

För de som vill rensa tankarna finns även möjlighet till fritidsaktiviteter som pingis, biljard samtidigt som det är möjligt att bränna kalorier eller bygga muskler i skolans gym.

– Alla lokaler och klassrum håller hög klass. Replokaler – där det finns allt du kan behöva för att spela – och studios med bra verktyg för att utföra inspelning, mix/mastring med mera. Bortsett från dessa är också de allmänna utrymmen verkligen lugna, avslappnade och trevliga. Några minuters promenad bort finns även en fin strand där man även kan hyra kanot och spela minigolf.

För många innebär folkhögskola en förberedelse inför högre studier, men det är inte sällan också en plats där många starka band knyts. Ska man tro på Kickstiff tycks Ingesund vara den ideala platsen för nya vänskaper samtidigt som förutsättningarna för individuell utveckling är optimala.

– Det bästa är att du kan ta det i din takt. Här finns lärare och personal som är förstående och som verkligen lyssnar på eleverna för att de ska må så bra som möjligt. Som band fick vi från början till slut den hjälp man bara kunnat drömma om. Att få träffa lärare som är så kunniga på sin sak har verkligen hjälpt oss att växa och tänka rätt. Sedan har de på sidan av undervisningen lärt och hjälpt oss med saker som vi sedan kunnat ta med in i bandet för att ytterligare utvecklas.

Kärleksbombandet tycks aldrig upphöra och att skoltiden i Ingesund kom att bli ett minne för livet för Pontus, David och William kan vi slutligen sopa bort alla tvivel kring.

– Vill du bara ta en “paus” från det vardagliga livet, träffa likasinnade, underbara, härliga, fantastiska människor och göra saker som du kanske har längtat efter eller bara pröva på något helt nytt?! Då ska du söka in till Ingesunds Folkhögskola.

 

ANNONCE