x

Dessa bör Way Out West boka – från troligt till rena drömmar

Dessa bör Way Out West boka – från troligt till rena drömmar

I år firar Göteborgsfestivalen Way Out West tio år. Det bör såklart firas. Inte har de bara existerat i tio år, utan de har även lyckats att undvika festivaldöden som har dragit ned så många andra under årens gång.

Hur firar man då tioårsjubileum? Jo, man bokar så klart riktigt stora och intressanta akter. Vi på GAFFA har satt ihop en lista på 18 namn som vi hemskt gärna hade velat se i Slottsskogen i sommar. Några namn är hyfsat troliga att det skulle kunna gå igenom, medan vissa andra kanske är lite mindre troliga. Hur som, här är listan på de namn vi jättegärna hade velat att Way Out West bokade.

CHANSEN FINNS 

 • New Order gav i september förra året ut ett nytt album vid namn Music Complete. Bandet spelar den 12 augusti på Öya Festival i Norge och den 14 augusti på Flow i Finland vilket öppnar upp för en spelning i Sverige.
 • Radiohead har likt New Order också släppt ett nytt album, dock mycket färskare då det släpptes i maj i år. Spelar den 8 augusti i Los Angeles och har en lucka i sitt spelschema till och med 20 augusti då de spelar i Tokyo på Summer Sonic.
 • The Stone Roses släppte nyligen en singel vid namn All For One. Ett album sägs vara på väg. Morrissey är redan bokad, kan The Stone Roses också bli bokade så har vi nästan en Madchester-festival. Get in there!
 • Silverbullit spelar in ett nytt album för första gången på tolv år. Det sägs att Göteborgsbandets nya album kommer att heta Airtight Garage. Passar utmärkt att presentera det nya albumet i sin hemstad, vilket även vore en stor bokning för Way Out West.
 • Red Hot Chili Peppers går i samma fotspår som tidigare nämnda band. Släpper ett album 17 juni och spelar på Roskilde och runt om i Europa i sommar. Dock har bandet ingenting bokat samtidigt som Way Out West vilket öppnar upp för Göteborgsfestivalen. Boka!

MINDRE TROLIGT

 • Kent gick tidigare i år ut med att de ska lägga ner bandet. Men först blir det en turné. En turné som enligt bandets officiella hemsida börjar i Linköping den 23 september. Men varför inte en smygstart på Way Out West?
 • Kanye West är inte uppbokad samtidigt som Way Out West vilket är ett plus. Ett stort minus är dock att han inte spelar något alls datumen innan och efter Way Out West. Han är dock hyfsat aktuell då han släppt nytt album i år vid namn The Life Of Pablo.
 • Kate Bush är inte ute på någon turné och har inte släppt något nytt album sedan 50 Words For Snow som kom ut 2011. Med andra ord är hon inte hyperaktuell – för andra. Men för oss på GAFFA är hon alltid aktuell. Kom igen, det är ändå Kate Bush!
 • Britney Spears släppte 2013 sitt åttonde studioalbum Britney Jean, men har sedan dess inte gjort särskilt mycket. Spelat lite i Las Vegas och släppt en underklädskollektion. Men hon är ju verkligen en show. En show som vi vill se på Way Out West!
 • The Libertines släppte förra året sitt första album på hela elva år, Anthems For Doomed Youth. ”Libs” har inte någon spelning under Way Out West. Det som eventuellt kan ställa till problem är att Pete Doherty gör två sologig, 12 och 14 augusti.
 • Fleetwood Mac är inte ute på turné och har inte några bokningar enligt den officiella hemsidan. Känns inte jätteheta just nu, men de är ju som klippta och skurna för Way Out West, vid sidan av Haim.
 • Rihanna, som släppte sitt studioalbum Anti i januari är nu ute på en turné. Hon spelar den 11 augusti i Ungern och den 12 augusti i Schweiz, men har ingenting inbokat den 13 augusti vilket öppnar upp för Way Out West att boka henne. Den 14 augusti spelar hon i Rumänien.
 • Beyoncé är ute på en turné där hon spelar låtar från sitt senaste album Lemonade. Hon har bara en spelning bokad i augusti och det är i Barcelona den 3 augusti. Ett kanontillfälle för Way Out West med andra ord. 

MAN KAN VÄL FÅ DRÖMMA?

 • Henrik Berggren. Har han äntligen lyckats bli klar med sitt soloalbum? Vi hoppas såklart på det. Då är Way Out West det bästa stället att göra comeback på, då han var med och avslutade Broder Daniels karriär på just Way Out West 2008. Broder Daniel vågar vi på GAFFA inte ens drömma om då Henrik sagt att BD inte finns utan Anders Göthberg
 • Morrissey är sedan tidigare redan klar, men det Way Out West inte har talat om för oss är att det faktiskt är The Smiths som gör comeback! (Hoppas vi att Way Out West skriver i ett pressmeddelande inom snar framtid.)
 • Oasis frontmän tillika bröder har grävt ner stridsyxan och gör comeback på Way Out West då festivalen öppnar den stora plånboken som gör att varken Noel eller Liam kan säga nej. Don’t Look Back In Anger!
 • The Soundtrack of Our Lives la ner 2012, vilket gör att vi nu tycker att det är dags för en comeback. Då gör man det såklart på hemmaplan!
 • Ebba Grön. Vi vill hemskt gärna se våra punkhjältar återförenas 2016. Senast det hände var 2003 då bandet återförenades i samband med att The Clashs sångare Joe Strummer gått bort. Ebba Grön lirade då tre stycken Clash-låtar tillsammans med Mick Jones. All kärlek till Clash, men nu vill vi se och höra Ebba igen!
 • Kathleen Hanna gjorde Way Out West så sent som förra året, men då i sin nya konstellation The Julie Ruin. I år har festivalen gjort klart med svenska riot grrrl-gänget Arre! Arre! och vore det då inte helt och hållet grymt att återförena Bikini Kill för äkta jävla feministisk punk? Jo tack, det är dags nu.

Rösta här nedanför på just den akt du skulle vilja se av ovanstående. 

 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA