x

Soran Ismail: "Jag gillar inte musik utan ord"

Soran Ismail: "Jag gillar inte musik utan ord"

Soran Ismail är just nu aktuell med En Skam För Sverige 2 tillsammans med Magnus Betnér. GAFFA ställde några frågor till komikern angående hans musikintresse.

Kommer du från en musikalisk familj?

– Det var mycket sång och dans för mina föräldrar, men de hade inte musik i skolan eller så. De hade inte direkt gitarrlektioner i Kurdistan. Musik har faktiskt betytt väldigt lite för mig. Jag är oerhört omusikalisk, och kan inte höra om nån sjunger typ en oktav fel i Idol.

Vilken musik växte du upp med?

– Ingen särskild. Det som spelades på MTV och ZTV. Jag var inte en sån som sprang på konsert och hade inte några skivor heller. Jag kanske köpte en singel en gång, det kan ha varit Vandraren med Nordman, jag vet inte. Föräldrarna hade inte direkt med sig någon kurdisk musik till Sverige. Pappa gillade Christer Sjögren minns jag.

Vad lyssnar du på idag?

– Jag har Spotify. Jag gillar låtar som jag känner igen. Svensk rap är en genre som jag tycker extra mycket om, Erik Lundin är helt jävla magisk. Annars kan det bli väldigt blandat; Bonnie Tyler, Beyoncé, Veronica Maggio, Silvana Imam … Min senast spelade låt är Eller Hur med Parham.

Finns det någon musik som du inte tål?

­– Det finns ganska mycket alltså. Vanlig radiopop som du och jag kunde gjort om vi satte oss ner ett tag. Tung hårdrock – men nu har Mange (Betnér) lurat in mig på en del sånt, det finns nån låt med Volbeat som jag gillar. Värst är den här technoravevågen som spelas på uteställen som Trädgårn och F12. Då blir jag en sur gubbe. Jag gillar inte musik utan ord. Texten är nästan alltid viktigast.

Har du någon skämslåt?

– Jag har alltid haft en otroligt mainstream musiksmak. I mina spellistor hittar du såväl Backstreet Boys som Sugababes och Hanson.

Du är känd som en fotbollsfantast. Vilken är den bästa fotbollslåten du vet?

– You’ll Never Walk Alone.

Jämför stand up-publik och konsertpublik. Vad finns det för skillnader?

– På konserter är det jättebra om publiken är taggad. Det är inte lika bra på stand up. De kan såklart vara glada, men inte överexalterade. De ska dessutom helst vara tysta.

Vad tycker du som komiker om skämtlåtar?

– Överlag så är det väldigt sällan kul. Skillnaden mellan musik och humor är att skämten vill man helst inte höra igen. Grejen är ofta en oväntad vändning. Ett undantag är Motherlover, men det är också en bra låt.

Vilken är din största musikupplevelse?

– När jag och en kompis såg Melissa Horn för ungefär nio år sen, precis innan hon blev stor. Vi var 40-50 personer i en liten lokal och hon körde 2-3 låtar. Jag gillar framför allt hennes röst. Hon är grym, skulle gärna se henne igen. Jag är svag för singer-songwriters, och precis som med stand up så blir det bättre i en mindre lokal än i Globen. Några procent försvinner alltid när man tar det till en större arena.

Vad betyder musik för dig?

– Det är nice ibland, tar fram känslor. Man kan vara trött och tagga igång, få energi. Man kan också bli nedstämd. Jag är inte den som taggar järnet för en Håkan Hellström-biljett, men jag följer gärna med om jag blir bjuden. Lite är det väl att kasta pärlor till svin. Jag är inte som foodies som är helt besatta. Så är jättemånga med sin musik. Men det är jättehärligt. Musik är en genväg till känslor.

Vilken musik ska spelas på din begravning?

– Den finaste låten jag hört på begravning var Mikael Wiehes Den Jag Kunde Va. Jag blir tårögd av den nu också. Men jag vetefan om den skulle passa på min begravning.

Om någon artist gjorde en låt om Soran Ismail, vem skulle det vara? Och vad skulle låten heta?

– Beyoncé, hon är coolast. Låten skulle heta I’m Leaving You Jay-Z.

 FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 

 

 

 

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA