Nyhet

P3 Guld 2013

GAFFA summerar lördagens gala och berättar allt om om vinnarna, förlorarna, Frej Larsson som kastade sitt pris och Titiyos fascination för gruppsex.

Det var en stjärnspäckad gala som ägde rum igår på Scandinavium, även om vissa vinnande artister av olika skäl inte kunde närvara. Det hela inleddes strax efter 20-tiden då Icona Pop tog plats på scen och levererade radiohitten I Love It till publikens förtjusning. Damerna i First Aid Kit promenerade in för att presentera bästa hip hop/soul, en kategori som de först påpekade att de inte var särskilt bevandrade i, för att sedan själva rappa en Bob Dylan-låt. Årets hip hop/soul blev något överraskande Labyrint, som tävlade mot bland andra Lorentz & Sakarias och Gnucci.

Bästa pop tilldelades El Perro Del Mar som tyvärr inte kunde närvara, men höggravid lät hon via en videohälsning uppmana samtliga att skulle skåla för henne, något som en stor del av publiken tog fasta på med sina 65-kronors folköl i hand.

Guldmicken gick till Maskinen, och i vanlig ordning befann sig plötsligt Frej på scen för att hålla hov. Det första som händer är att han utan förvarning kastar ut det tunga priset i publiken, som enligt uppgift inte skadade någon, och producenten för galan var snabbt uppe för att fånga in det. Ena halvan av konferencier-paret Soran Ismail summerade det hela på ett bra sätt:

– Stort, stort gratis till nyktra, nyktra Frej och till Herbert för er Guldmick.

Frej i sin tur gav musikbranschen en liten känga, och valde att hylla kompisskapet framför professionalitet ... typ.

– Det är många som tror att den här branschen handlar om professionalitet. Men det handlar bara om att ha kompisar. Har man en bra vän vid din sida så kommer allt gå åt helvete snabbt, i tågets färdriktning, konsterade en något speedad Frej.

Kort därefter slet band-kollegan Herbert micken ur hans händer, tackade alla fans och paret försvann sedan ut för att lämna plats åt kvällens andra framträdande i form av Alina Devecerksi.

Kent med sin oerhört lojala och stora fanbase kammade inte helt oväntat hem priset för årets grupp, men ingen i bandet var på plats då Markus Mustonen tydligen hade 40-årskalas samma kväll, och Soran kommenterade det hela med att ironiskt konstatera att:

– Det var ju tråkigt. Kent är ju annars så kända för att liva upp stämingen.

Kort därefer svarade Göteborgsfödde Motörhead-trummisen Mikkey Dee med att dyka upp och köra en trumsolo-variant av Kents låt Kräm, vilket ganska omedelbart blev ett av galans utropstecken.

Sanna Bråding i leopardtajts presenterade priset för årets låt, som blev samma som galans inledning, det vill säga Icona Pop med I Love It. Duon tackar tackar alla som haft gruppsex och bajsat till deras musik. Det apropå Titiyos tidigare, ganska märkliga, utläggning om sin fascination för ordleken "Årets Grupp-sex". För att göra en lång historia kort: Titiyo hade 40 sekunder på sig att presentera årets grupp, men behövde snarare 5 minuter, och temat var sex och bajs.

Kort därefter kommenterade programledaren Soran träffsäkert Swedish House Mafias framgångar med att ta fram ett minnesvärt citat från dokumentärfilmen om trion, och föreslå det som Kungens nya ordspråk.

– We're gonna fuck this night club in the pussy.

Publikens skratt följs av framträdanden av Norlie & KKV , Ghost och Linnea Henriksson. Ghost som med sin nya (?) sångare Papa Emeritus II levererade nya låten Secular Haze var sedvanligt gotiska och mystiska.

Årets artist blev, lite förvånande, Linnea Henriksson som av ren lycka fällde ett par tårar på scen när hon tackade alla som röstat. En lite överraskande men mycket värdig vinnare av galans mest åtråvärda pris. Hon tävlade mot bland andra Laleh, Petra Marklund och Loreen i kategorin.

Gnucci stod för galans absoluta höjdpunkt när hon i kvällens slutskede tillsammans med Timbuktu leverade ett löjligt energiskt och uppfriskande framträdande, som antaligen kommer gå till historien som ett av den tioåriga galans mest minnesvärda ögonblick.

Johnossi premiärspelade sin nya låt Gone Forever ackompanjerade av ett konfetti-regn av galamagnitud. Stabilt, energiskt samt jävligt högt och precis vad man kunde förvänta sig av duon.

Timbuktu och Damn! kör igång som sista artist och när TV-sändningen lider mot sitt slut tackar Soran Ismail och Martina Thun för sig, och vi tackar dem för ett stabilt värdskap.

Kort därefter vallfärdar samtliga artister och media till Avenyn och Park Hotel för att fortsätta festen och fira segrar och dränka förluster, men det är en annan historia.

Nedan följer samtliga nominerade och vinnare i P3 Guld 2013:

ÅRETS ROCK/METAL

Crucified Barbara

Graveyard

Meshuggah

Spiders

Switch Opens

 

ÅRETS DANS

Alesso

La Fleur

Mayka

Otto Knows

Swedish House Mafia

 

ÅRETS POP

El Perro Del Mar

Ikons

Jonas Lundqvist

Niki & The Dove

Taken By Trees

 

ÅRETS HIPHOP/SOUL

Gnučči

Grillat & Grändy

Labyrint

Lilla Namo

Lorentz & Sakarias

 

ÅRETS LÅT

Dansa pausa

Euphoria

Hungry hearts

I love it

Some die young

 

GULDMICKEN

First Aid Kit

Laleh

Maskinen

Swedish House Mafia

Timbuktu & Damn!

 

ÅRETS NYKOMLING

Alina Devecerski

Icona Pop

Lilla Sällskapet

Linnea Henriksson

Norlie & KKV

 

ÅRETS GRUPP

First Aid Kit

Kent

Lorentz & Sakarias

Mando Diao

Swedish House Mafia

 

ÅRETS ARTIST

Alina Devecerski

Laleh

Linnea Henriksson

Loreen

Petra Marklund 

 

 

 

 

ANNONCE