x

INTERVJU: Frida Hyvönen – "Det känns som en destruktiv rörelse"

INTERVJU: Frida Hyvönen – "Det känns som en destruktiv rörelse"

– Är det en så stor grej att byta språk och skriva på svenska?

Det är en ärlig fråga. För Frida Hyvönen känner själv att det kanske inte är så. Att det hela mest har fallit sig naturligt när hon gjort nya albumet Kvinnor Och Barn, även om hon tidigare i karriären hållit sig ganska så strikt till det engelska språket. Och att det skulle behöva bli mer naket, mer utlämnade och kanske lite läskigt? Nej, det håller hon inte med om. 

– Det hade varit en annan sak om någon hade dragit ut blad ur min dagbok och gjort musik av det. Nu har jag ju själv regisserat det här verket, så det är inte självutlämnande på ett farligt sätt för mig. Jag presenterar det med stolthet, för det är jag som författat det. Jag har valt vad som ska sjungas och hur det ska låta. Jag har en otrolig kontroll över vad som ges ut, så jag känner inte att det är läskigt alls. För mig känns det bara positivt om folk förstår allt bättre.

Det har gått ett par år sedan senaste ”riktiga” albumet To The Soul kom 2012. Sen dess har hon hunnit göra musik till fotoprojektet Kungariket och ”avlat, fortplantat mig” som hon själv uttrycker det. När hon väl tog tag i det musikaliska på heltid igen gick det fort. I januari började hon fila på ny musik, i april spelades Kvinnor Och Barn in. Även om hon själv kanske inte ser skivan som en ”debut”, så är det någon form av nystart.

– Jag har ingen lust att spela mina gamla låtar längre. Jag vill bara spela det nya och det är vad jag kommer göra på turnén. Kanske mer än vad som finns på skivan, det får vi se.

Varför vill du inte spela de gamla grejerna?

– Jag vill inte spela med i hela ”nu ska jag spela hitsen”-grejen. Jag har upplevt att det påverkat mig negativt, att jag måste spela önskelåtar. Det känns som en destruktiv rörelse. För mig är det viktigt att få vara i nuet och blicka framåt. Att inte behöva bära med mig allt mitt bagage. Det kanske uppfattas som arrogant mot publiken som älskar ens gamla låtar, men de finns ju kvar på inspelning.

Frida Hyvönen funderar lite på vad hon sagt, och kommer in på det där med att hon ”avlat”.

 – Det har hänt mycket kring hur jag ser på hur man lever sitt liv. Det blir en perspektivförändring. Så det är en nystart även på så sätt … äsch, jag kanske är en debutant? En jättegammal debutant.

Så värst gammal vet jag inte …

– Kanske inte. Men i alla fall en jätteerfaren debutant.

Lyssna på singeln från det kommande albumet här:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA