Nyhet

Urkult presenterar Frida Hyvönen och fyra andra artister

GAFFA.se – allt om musik

Den första helgen i augusti går den 26e upplagan av Urkultfestivalen av stapeln i Näsåker. Då tänds åter eldarna invid Nämforsen.

Nu presenteras Frida Hyvönen, Ak Gwang Dan Chil, Ebo Krdum, Dawda Jobarteh och inför sommarens festival.

– Det ekar av existens och tomrum i Frida Hyvönens musik. De två polariteterna skapar en klang som får oss att jubla av känslorus, såväl som gny av alla fullträffar hon gör på våra smärtpunkter. Det här är en spännande, melankolisk, pampig, 80-tals och massa-tals inspirerad genre som är alldeles hennes egen. Mörkret och ljuset bländar genom klagande strängar och livslusten pumpas ut ur härliga rytmer och vackra klaviaturer. Välkommen säger vi bara, till en alldeles förtjusande musikupplevelse!, hälsar festivalen i ett pressmeddelande.
Ak Gwang Dan Chil kommer från Sydkorea. I gruppen finns slagverk, sträng- och blåsinstrument och tre vokalister. Den flerfaldigt prisade gruppen bjuder in till ett möte av en kultur som delvis slagits till spillror genom delningen av landet. Här blandas varsamt traditionellt och nytt, där de traditionella musikinstrumenten smälter in med gruppens ambitioner att presentera sig för en modern publik. Transcendentala inslag baserade på den shamankultur som funnits i hela Korea möter nutida influenser. Med sin musik vill gruppen påminna och värna om landets gemensamma kulturella arv. 

Ebo Krdum är en svensk-sudanesisk artist. Född och uppvuxen i Sudan men flyttade till Sverige 2010. En självlärd multi-instrumentalist, som lärde sig helt själv utanför musikskolorna och instituten. Under de senaste fyra åren har Ebo varit aktivt närvarande i livemusikscenerna främst i Sverige, men även i vissa andra EU-länder. Han presenterar sina olika projekt med olika svenska och internationella musiker. Han släppte sin första EP Anasna med sitt band 2018, följt av en annan EP, Salam, 2019, hans singel Devastation 2020 och hans första debutalbum Diversity 2021. Under alla dessa år har Ebo Krdum turnerat och spelat på flertalet stora festivaler i Sverige och han gjorde en showcasespelning på WOMEX-21 för att marknadsföra sin senaste utgåva Diversity


Dawda Jobarteh är född i Gambia. Hans pappa Amadu Bansang Joberteh och farfar Alhaji Bai Konte var båda koramusiker som förde musiktraditionen vidare. Koran är ett stränginstrument som har sin hemmatillhörighet i den västafrikanska kulturen. Men det var inte förrän Dawda kom till Danmark som han plockade upp koran och började lära sig spela. För Dawda har det inneburit att han fört arvet vidare i klassiskt inspirerade arrangemang och öppnat upp för andra musikaliska influenser. Han spelade tidigt tillsammans med Pierre Dorge (New Jungle Orchestra) kända för sin avantgardejazz-influerade spelstil. Förutom att han varit i Sverige och på Urkult så har han uppträtt på Roskildefestivalen, turnerat runt i Västafrika och i Indien. Den senaste turnén gör han tillsammans med tre medlemmar ur Admeta String Quartet


Med respekt för den folkmusikaliska traditionen återskapar trion Rå rytmiska polskor och schottisar. Med två på blåsinstrument och den tredje på fiol har de tagit inspiration från housemusikens förvrängda melodier och baser. Christine Tillby, Anna Frykstam och Cecilia Moore utgör trion som har vemod och nyskapande som hörnstenar.

Sedan tidigare är Fanfare Ciocărlia, Ranarim, Sara Parkman, Slowgold, Tamikrest och Gåte klara för Urkult 2022.

LÄS OCKSÅ: Österlens nya kulturscen presenterar sommarens konserter

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE