x

COVER ME: Niklas Lind snackar 5 favoritomslag och om bilden till "Gammal Kärlek"

COVER ME: Niklas Lind snackar 5 favoritomslag och om bilden till "Gammal Kärlek"

Niklas Linds förkärlek till den svenska vistraditionen resulterade i fullängdaren Gammal Kärlek. I flera år hade Niklas funderat på kärlek och relationer. Nu kom tankarna ut i form av toner och bläck på ett papper. Naket och utan minsta antydan till kompromiss. 

Vi bad honom göra en COVER ME där han listar sina fem favoritomslag men först berättar han lite om hur omslaget till Gammal Kärlek kom till:

– Jag ville att bilden skulle symbolisera det jag själv tycker att min musik är: gammalt insprängt i nytt. Albumtiteln syftar både på mina gamla musikaliska kärlekar och de gamla kärlekar som inspirerat mig till mina texter. Sen ville jag att det skulle bli en så snygg bild att jag själv skulle kunna ha den på väggen. Jag tycker att Patrik Agemalm gjorde ett väldigt bra jobb i alla avseenden.

Nyss nämnda Patrik är en konstnär och illustratör och fick uppgiften att sätta ihop omslaget efter klara direktiv från Niklas Lind.

– Jag var ganska specifik med att jag ville ha en svensk klassisk röd stuga inklämd mellan moderna höghus. Vi samlade tillsammans ihop en massa bilder på kända och okända höga byggnader från hela världen. Bland annat ser man några av mina favorithus: hötorgsskraporna och Scandichotellet i Kista.

gallery_large

Här är Niklas fem favoritomslag: 

John Coltrane - Blue Train

– Man skulle kunna välja i stort sett vilket Blue Note-cover från 50/60-talen som helst. Nästan varenda ett är konstverk i sig själv. Men det här kan vara det finaste av dem alla. 

gallery_large

The Beatles - With The Beatles 

– Kanske inte deras bästa platta. Men helt klart det snyggaste omslaget, från ett band som hade full koll på den biten från början till slut.


gallery_large

Grace Jones - Island Life

– För att hon är så jävla mäktig! Musikaliskt och bildmässigt. Samma sak som med Beatlarna. Alla omslag är fantastiska. Kolla in Living My Life och Nightclubbing. Rätt hård kvinna ...

gallery_large

Bob Hund - Omslag Martin Kann

– Jag har hört en story om att formgivaren Martin Kann inte fick några idéer till omslaget och till slut, i panik skickade en bild på sig själv. Vet inte om det är sant. Men det gör inte omslaget sämre. Ett annat favoritomslag är Jag Rear Ut Min Själ, Allt Ska Bort, för övrigt en textrad jag delvis stulit i låten Äldre, min svenska version av Seinabo Seys Younger.

gallery_large

Frank Sinatra, In The Wee Small Hours

– Det blir inte mer Sinatra än så här. Fantastiskt album! Fantastiskt omslag!

gallery_large

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA