x

INTERVJU: Edda Magnason om att tolka Björk – "Det har varit lite klurigt!"

INTERVJU: Edda Magnason om att tolka Björk – "Det har varit lite klurigt!"

Dirigenten och arrangören Hans Ek fastnade för Björk när hon fick polarpriset 2010. Han började spåna på en idé till en hyllningskonsert som också hölls under hennes 50-årsdag förra året. Men folk ville ha mer och nu sätts Made By Björk upp i Malmö tillsammans med Malmö Symfoniorkester.

GAFFA ringer Edda Magnason som fick sitt genombrott när en annan artist porträtterades, Monica Zetterlund. Nu är hon en av musikerna som är med i uppsättningen och vi pratar om hennes relation till Björk och varför hon utan tvekan svarade ja när hon fick förfrågan.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt att jobba med Hans Eks projekt i största allmänhet och så älskar jag Björks musik. Så det var bara att säga ja!

Första gången Edda fick nys om Björk var i tonåren.

– Jag köpte hennes skiva utan att riktigt veta vem hon var faktiskt, jag hade bara hört lite om henne, men så visade det sig att jag gillade den jättemycket! Efter det har jag följt henne.

Made By Björk ser hon som ett tonsatt porträtt.

– Det är inte så många som gör covers på hennes musik, det brukar mest vara att man pratar som hennes röst eller hennes personliga uttryck. Så jag tycker att vinkeln på den här konserten är så himla fin för att den verkligen är menad som ett tonsatt porträtt av hennes musik.

Är det något som varit svårt med att sjunga hennes låtar?

– Ja, när jag började ta mig an det så upptäckte jag att hon aldrig sätter fraserna på ettan, så det har jag verkligen fått lära mig nu eftersom att jag självklart vill sjunga det på riktigt när det är en hyllning till henne. Men det har varit lite klurigt!

Förutom Edda så är också Jenny Wilson och Moto Boy med som soloartister.

– Vi har jätteroligt! Vi är som ett litet band och det är det som är så kul. Det är inga applåder utan vi avlöser varandra mer som enbart musiker. Ingen tar åt sig mer plats eller så utan vi turas om och det är så tydligt att vi är där för att hylla Björk och inget annat. Hans satte ihop oss tre för att han tycker att vi är artister som har ett eget uttryck men också klarar av att göra Björks musik.

Konserten sätts upp den 24 november på Malmö Live Konserthus.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA