x

Zacke: "Fattigkussen är något av en motreaktion"

Zacke: "Fattigkussen är något av en motreaktion"

Svensk hiphop har i mångt och mycket varit ett fenomen koncentrerat till storstäderna. Men det spirar ute i landet och hiphopakter ploppar upp på platser som är långt från både Bronx och detta lands allra största städer. Och vi hamnar där direkt, i diskussionen om staden kontra landsorten.

Kanske är det undertecknad som styr samtalet dit eller så är det Luleårapparen Zacke själv som söker sig dithän.

– Det känns ändå som att jag missade lite av den där landsbygdshajpen, den vågen. Eller ”våg” är kanske fel ord, mer av ett skvalp kanske, säger han.

Zackes tredje platta Fattigkussen är ett album som handlar ”mer om personerna” i Norrbotten, än platser.

Renhjärtat var lite så där ”boy becomes man”, var det någon polare som sa till mig när han skulle beskriva den skivan. Nu har jag tagit det till nästa steg. Jag hade kunnat prata om Stockholm, men jag känner knappt en enda stockholmare. Vad ska jag prata om när jag inte känner människorna. Jag umgås i en lantisenklav här, på så sätt är jag helt ointegrerad, haha.

Den ständige samarbetspartnern Mördar-Anders (Anders Rensfeldt från Movits) har arbetat nära Zacke genom hela processen.

– På sätt och vis är Fattigkussen något av en motreaktion på den förra skivan. Men ändå en fördjupning. Vi har kokat ned soundet ganska mycket. Om jag lyssnar på de gamla låtarna så kan jag tycka att vi experimenterade för mycket. På Renhjärtat hade vi med en polares farsa som är musiklärare i Luleå, han är svingrym på att spela vibrafon. Vi ba, vi måste ha vibrafon med på plattan! Det var fett, men lite … det kanske inte hade behövts. Nu har vi tagit bort saker som stör. Fattigkussen är mer minimalistisk och luftigare. Och mindre vibrafon.

Zacke är känd för sin vassa penna.

– Jag är en jävligt bra textförfattare. Det kan jag säga utan att skämmas. Jag har respekt för hantverket. Och jag är ganska mångsidig, jag kan skriva högt och lågt, och försöker använda mig av det.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA