Nyhet

Svensk artist nedbrottad av polis – utredningen läggs ned

Artisten Zacharias ”Zacke” Zachrisson brottades ner av polis när han skulle hämta sin pappa på Arlanda. Nu läggs utredningen ned trots att inga vittnen har hörts.

Det var under natten till söndag den 16 oktober som Zacharias ”Zacke” Zachrisson – även känd under artistnamnet Vacation Forever och bror till Lykke Li – åkte till Arlanda för att hämta sin pappa.

På flygplatsen dök sedan tre poliser upp och började ställa frågor till artisten, som var där tillsammans med sin flickvän Vera Carlbom.

Situationen eskalerade och Zachrisson anser sig ha utsatts för övervåld. Enligt artisten undrade poliserna om han och flickvännen "tagit medicin" och sa att den "inte verkar ha fungerat så bra". I ett videoklipp som spreds i sociala medier syntes hur artisten låg ned brottas på flygplatsgolvet. Han eskorterades sedan i en polisbuss till Märsta där han blev avsläppt.


Poliserna som var med under mötet med artisten har sedan dess utretts av polisens avdelning för särskilda utredningar. Nu har förundersökningen dock lagts ned av en åklagare på Särskilda Åklagarkammaren.

I nedläggningsbeslutet står det att Zachrisson betedde sig "avvikande" eftersom han låg på en bänk "med fötterna på bänken" och saknade bagage, enligt Expressen. Därför tilldrog artisten sig polisernas uppmärksamhet.

"Zacke" ska också, enligt chefåklagare Per Nichols, inte velat "uppge vem han var" och att han "inte medverkade" till att lämna flygplatsen. Nichols menar därför att polisen hade rätt att använda våld mot Zachrisson:


– Polispersonalen fick därför använda våld genom att lägga ned personen på golvet och anbringa handfängsel.

LÄS OCKSÅ: "Svensk artist nedbrottad av polis på Arlanda – incidenten är polisanmäld"

Polisens och Zacharias bild är däremot olika. Enligt artisten själv uppgav han sitt personnummer direkt, men menar att han hade inte legitimation med sig. Gällande bagaget förklarar han följande:


– Det var ju i en ankomsthall. Ingen har bagage. Jag ska åka och hämta min pappa snart igen, då ska jag ha ryggsäck och ID redo.

Nu begär "Zacke" och hans advokat Nicolaus Rubensson en överprövning av beslutet. De kräver också att utredningen återupptas med flera åtgärder och de hävdar att inga vittnen har hörts.

– Den känns väldigt slappt, de har inte lagt någon tid på det där. Jag vill att vittnen ska bli hörda, det har ju hört av sig vittnen. Bland annat en människa som satt bredvid mig. Min flickvän eller pappa har inte heller hörts, säger artisten till Expressen.


– Beslutet om nedläggning var förvånande. Min uppfattning är att det finns fler personer som hade kunnat höras inom den här förundersökningen, tillägger Rubensson.

LÄS OCKSÅ: "Lykke Li möter Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen"

ANNONCE