x

Angel Olsen: "Albumtiteln är inte ett feministiskt uttalande som många tror"

Angel Olsen: "Albumtiteln är inte ett feministiskt uttalande som många tror"

My Woman har Angel Olsen haft allt – från låtskrivandet till produktion och mixning – i egna händer. Det kan vara en övermäktig uppgift för en person, men för den 29-åriga artisten var det ändå värt det i slutändan. Hon fick göra sitt eget album – och fick samtidigt till ett tätare samarbete med sitt band. Det ledde till att även de fick större kreativ frihet med Olsen vid rodret.

– Jag har tidigare varit naiv angående processen bakom en skivproduktion, men den här gången ville jag ha mer kontroll. Det är inte som att mina tidigare album har skötts dåligt, men jag kan önska att jag hade varit ledare för hela produktionen. Så det såg jag till att jag var vid inspelningen av My Woman, säger Angel Olsen.

När låtarna var inspelade och färdiga att sättas samman till ett album upptäckte hon att spåren var väldigt olika. Det berodde på att processen ändrats från låt till låt medan hon arbetade på plattan. Hon valde därför att se låtarnas olikheter som en möjlighet att dela My Woman i två – som på den tiden då plattor producerades med en A- och en B-sida.

– Jag kunde inte placera Sister mellan Shut Up Kiss Me och Not Gonna Kill You. Det hade varit helt fel. Så det slutade med att jag samlade ihop de lugnare låtarna på albumets B-sida. Generellt försöker jag inte att göra ett statement när jag gör album, men självklart finns det lite av ett koncept över plattan.

Det krävs som sagt mycket tid och energi för att stå vid rodret för en hel albumproduktion. Det första som måste offras är fritiden. Det slog Angel Olsen när hon skrev Sister. Texten kom till henne efter en utekväll i Australien.

– Min basist och jag hade varit på stan, strax utanför Brisbane. På hotellet nästa morgon tänkte jag att vi var i himmelriket, även fast jag var riktigt bakfull. Sister handlar om att vara just där – i stunden – med en vän för livet. Normalt har jag inte så mycket tid till att bearbeta det som händer i mitt liv, så på det sättet handlar också Sister om det, att jag bearbetar när jag har fritid. Det är inte en bokstavlig låt om systrar. Den handlar om en känsla, en reflektion över kärlek som inte är romantisk.

Många har trott att det funnits en politisk agenda bakom My Woman, men så är det inte.

– Albumtiteln är inte ett feministiskt uttalande som många tror, men vill andra se My Woman som ett feministiskt statement så får de gärna göra det. För mig är titeln ett roligt sätt att säga ”Ta hand om ditt eget liv”. Det är en attityd som albumet uttrycker, bland annat genom att jag arbetade non-stop med att göra albumet till mitt eget.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA