x

Good Harvest: "En sån film vill vi vara!"

Good Harvest: "En sån film vill vi vara!"

Folkpopduon Good Harvest gör sig redo för Eurosonic-festivalen i Groningen, men det är knappast första gången de besöker en branschfestival.

– Vi har varit på flera, men har framför allt många fina minnen från South By Southwest i Austin 2015. Det var vår första resa till USA både privat och som band och vi fick en rejäl mersmak på landet och livekulturen. Det var en häftig känsla att få känna på hur vår musik tas emot där och få ett och annat “yeehaa” mellan låtarna! Vi spelade åtta gig på sju dagar så det var väldigt intensivt men vi älskade stämningen som blir av att så mycket människor från hela världen samlas kring musiken. Det är så tydligt att musik är ett universellt språk som alla delar!

Just branschfestivaler har en förmåga att vara lite stela med många i publiken som har "sett allt". Good Harvest förbereder sig på uppgiften genom att helt enkelt vara sig själva, trygga och stolta i sin musik.

– Förhoppningsvis smittar det av sig på de som lyssnar och tittar, oavsett hur mycket erfarenheter man tidigare har av livemusik. Vi har inte som mål att vara spexiga eller att chockera våra lyssnare. När vi spelar vill vi kunna ta in åhörarna och dela musiken med var och en som är där. Vi vill att musiken ska få vara en fristad och ett rum att andas och bara uppleva. Utmaningen med just publiken på branschfestivaler, och skillnaden från en vanlig spelning är att man vill fånga uppmärksamheten och visa hela paletten även om delar av publiken bara hinner se en låt. Det är det svåra.

– Sen har vi en sak som vi alltid, alltid gör innan gig: en rejäl, lång kram för att grunda oss själva och ”synka” med varandra. Hur nervösa vi än blir försöker vi alltid tänka på hur kul det ska bli att få göra vår grej och bara vi har fått tid för kramen så är vi redo för allt. Cheesy men sant!

Hur hade er scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

– Vi är ju ett band som älskar det intima. Att känna att man kommer nära personerna i publiken, att man delar stunden tillsammans. Det kan vara väldigt svårt att få in i spelningar på större venues där scenen är avskärmad från publiken på olika sätt. Drömmen vore att lyckas sudda ut gränserna mellan oss och publiken oavsett hur platsen för spelningen ser ut.  

Hinner ni se nåt annat i Groningen och i så fall, vad ser ni mest fram emot?

– Tyvärr blir det nog inte så mycket tid till annat än de två giggen vi ska spela den här gången. Men en morgonpromenad i stan hoppas vi att vi hinner med i alla fall!

Vilken är världens bästa liveakt just nu?

– Svårt, det finns ju så galet mycket bra! Beror ju helt på vad man värderar i en liveshow. Vill man ha det storartade och pompösa är det nog Beyoncé som tar hem den pokalen, också med tanke på att hon är så fruktansvärt skicklig på det hon gör. Men vi tycker ju även att Gillian Welchs avskalade set, där hon och David Rawlings står rakt upp och ner med sina gitarrer, är helt fantastiskt. Där finns ingenting som distraherar från musiken och man får slappna av och bara insupa allt och dessutom ta del av dem som personer.

Vad har varit ert största konsertögonblick?

– I höstas var vi och såg Paul Simon på Waterfront i Stockholm. Vi har båda lyssnat mycket på Simon and Garfunkel sedan vi var små, och att se Paul spela både gamla låtar från sina soloprojekt och låtar från nya albumet var en väldigt stor upplevelse! Men när han vid fjärde extranumret spelade The Boxer som är en riktig favorit så brast det. Alla känslor och minnen som låg laddade kring den låten vällde upp, och det fick bli en påminnelse om varför vi gör det vi gör. Att få göra musik som kan beröra människor på det sättet är det häftigaste som finns!

Vad är ert galnaste konsertögonblick?

– Vi har spelat på en hel massa märkliga platser och sammanhang genom åren men kanske att höjdpunkterna är Ju-jutsu-klubben i Texas och Guldgrävar-VM mitt i urskogen i Sverige ...

Om ni skulle jämföra ett Good Harvest-gig med en film, vilken film blir det och varför?

– BRA fråga! Det är ju lite samma sak som frågan om vilken genre man spelar, kan vara lättare att köra uteslutningsmetoden … Det är ju definitivt ingen action-rulle direkt, inget våldsamt eller snabbt. Inte heller någon rom-com, vi är lite råare än så. Kanske snarare en sån där film man hört talas om från vänner som verkligen insisterar att man måste se och som ger en himla överraskning mot vad man väntat sig. En historia som gör att man går och tänker på den långt efteråt. För oss var Interstellar en sådan film. Efter ett tag så inser man att det nog finns fler dimensioner än man först trott, och att det finns fler sätt att se på saken. Och slutligen, om man tillåtit sig att sjunka in i upplevelsen så lämnas man med en “stor” känsla. Och med en blandad nöjdhet och hunger på mer. En sån film vill vi vara!

Hur ser framtiden ut för er, förutom Eurosonic? Kommande projekt och planer?

– Framtiden i kort perspektiv kommer att bjuda på ett gäng fina spelningar under våren, vi ser till exempel grymt mycket fram emot att spela på Södra Teatern i Stockholm i maj. Vi kommer också att släppa mer musik under vinter/våren som vi tok-längtar att få dela med oss av.

– Sen hoppas vi också att vi under en nära framtid kan göra en längre turné i USA och Kanada. Där finns ju en lång tradition av den typ av musik vi identifierar oss med. Vi vet att vi känner oss väldigt hemma i den live-traditionen och längtar dit!

– Och i det långa perspektivet så planerar vi att hålla på med vår musik precis så länge som det känns givande och kul och hoppas att många andra vill vara med på den resan!

Eurosonic sker 11 - 14 januari. Förutom Good Harvest bjuder festivalen på svenska akter som Rein, Gidge, Thundermother, Viagra Boys, Silvana Imam och Skott.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA