x

Fishbait – Ålands mysigaste rockfestival

Fishbait – Ålands mysigaste rockfestival

I helgen är det återigen dags för rockfestivalen Fishbait på Åland. En 2-dagarsfestival i själva hjärtat av ögruppens största ö. En småskalig tilldragelse som tar plats på ett mikrobryggeri (!). Förra året var GAFFA där och käkade smörstekt abborre och spanade in banden. Alla festivaler är ju regnkänsliga och föregående år hade man inte tur med vädret. Problemen det orsakade löste dock festivalarrangören genom att flytta in spelningar i Stallhagens restaurang den andra dagen. Mest minnesvärt är kanske en svettig spelning med det utsökt maskerade Linköpingsbandet Märvel.

Annars är Fishbait en festival som tycks älskad av artisterna. Förra året stoltserade man både med Nisse Hellberg, Hellsingland Underground och Conny Bloom. Och Sator. Enligt en journalist som jag träffar på plats är Sator festivalarrangörernanas vänner, så Borlängebandet spelade under festivalens första år, körde två festivalspelningar förra året (varav en akustisk) och kommer att köra två gånger i år. De är uppsluppet packade när de lirar och som något av husband fungerar de ganska bra.

Kronan på Fishbait-verket är den flytande scenen. En scen som ligger i ett träsk (!), komplett med flugor och allt man kan önska av swampstämning. Första dagen spelar det underskattade Hellsingland Underground där. Det är smått surrealistiskt att se rock samtidigt som ett par svanar med sina dunungar driver förbi bredvid scenen. Där öppnar också Lamori festivalen, Ålands enda representant på festivalen. Ett hårdrocksband med förkärlek för det melodiska. Lite så Him-aktigt. Och, ja, det är precis så pajigt som det låter. Ett band som ser ut att ha fastnat i 80-talet. Sångaren kör långt, tunt hår och sportar bar, rocksmal överkropp.

Nicke Borg är också på plats. Utan Dregen. Han låter lite trött när han berättar att Dregen inte behagade dyka upp. Det blir alltså inget Backyard Babies, utan ett uppträdande med Borg och vänner. Mest på ont måste jag säga, han kör sleazecovers och dylikt. Och det är tyvärr inte särskilt intressant.

Conny Bloom är mer spännande. Han kommer med svenska Fullt Upp i ryggen. Och han är ingenting annat än en rockstjärna. Visst låter det väl, tungt proggigt ibland. Men Bloom är en uppenbarelse formad i en rockfantasi – antingen det är som kompgitarrist till Hellsingland Underground före den egna spelningen eller när han själv tar över den där träskscenen.

Andra dagen och regnet kommer. Tyvärr. Men festivalarrangörerna löser det professionellt, men helt utan professionalismens kliniska känsla. Det som redan är en gemytlig festival blir än gemytligare när banden trängs i restaurangen och på pubscenen precis utanför.

Sator i alla ära, men andra speldagens höjdpunkt är Heavy Tiger. I röda sparkdräkter och det där bulldozerhjärtat som är unga människor förunnat kör de över den regntrotsande publiken på plats. Okomplicerad, livsbejakande rock rätt in i magen bara. Även den genomrutinerade rockern och ikonen Nisse Hellberg bjuder på ett uppskattat gig av raggarrock och rockabillygung.

Jack Moy & Glöden bjuder på rockfolk i restaurangen. Trots att det är betydligt poppigare än resten av musiken på festivalen och lite sliskigt radiovänligt, som typ The Kooks, Mumford & Sons eller Bastille, så bidrar de med så mycket spelglädje att den dåliga kritiken avdunstar. Det är energi till max och Jack Moy är lika proffsig som … ja, fuckable – sådant är viktigt i musikbranschen, deal with it.

Utöver Heavy Tiger är det Märvel som charmar allra bäst. Det är så intimt på restaurangen att jag hamnar precis framför frontaren Johan Steen – det är som att han spelar i mitt knä. Märvels seriehjälteflirtande 30-talsestetik är fantastisk. Och deras Kiss-rock nästan lika underhållande. Det måste vara någonting med Linköping och deras känsla för stil, Ghost är ju ett annat exempel.

Festivalen har ett maxintag på 1000 personer, för att hålla det så trivsamt som möjligt. Och det lyckas de verkligen med. Jag har aldrig varit på en mysigare och mer otvungen festival. Tänk er Coachella på ena sidan av skalan och Fishbait på andra. Här behöver du inte klä dig för catwalken. Här kan du få mikrobryggd öl, ekologisk korv och rock i dess mest hjärtliga form. Taget!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA