x

PREMIÄR: Funkig soulpop som förtjänar en miljon

PREMIÄR: Funkig soulpop som förtjänar en miljon

”Ge mig en miljon, jag har fan förtjänat det. Om livet ger citroner, gör jag marmelad av dom”. En textrad med tatueringspotential från låten En Miljon signerad Karin Bengtsson som bor och verkar i Göteborg under artistnamnet Melody Carlsson.

Karin har musicerat sedan hon var liten, men för ungefär sju år sedan började hon ta skapandet mer seriöst, och hennes låtskatt på SoundCloud är numera fylld av glimrande och funkiga soulpop-låtar med finurliga texter. Där samsas självklara pärlor som Över Nu och Allting Tar Slut med coola Jag Vill Att Du Binder Mig (en blinkning till Kom Å Bind Mej av Kaah månntro?) och en unik cover på Håkan Hellströms Magasinsgatan. Nu är hon aktuell med nya EP:n Saknar Dig och GAFFA står för premiären! Vi passade samtidigt på att ställa fem nyfikna frågor till Karin om hennes musik.

I en längre intervju med dig på scandinaviansoul.com nämner du Thundercat, James Fauntleroy, Emily King, Sly and the Family Stone, Stevie Wonder och Prince som inspirationskällor. Har du några svenska influenser?

– Jag lyssnade på Kaah nästan osunt mycket under min uppväxt och det är säkert något man kan höra i min musik. Sen lyssnar jag mycket på olika sorters svenska artister just för hur de skriver texter, och i den aspekten kan jag uppskatta allt från Frida Hyvönen till Malmö-rapparen Guleed.

Hur lång tid har det tagit att färdigställa den här EP:n?

– Från första uttalade ambitionen att släppa en EP till faktiskt släpp har det tagit lite mer än ett år. Jag hade från början tänkt att ett par andra låtar skulle vara med på EP:n men av olika anledningar tog det lite lång tid att göra färdigt dessa, vilket gjorde att jag tröttnade på dom låtarna och skrev två nya låtar i somras som fick vara med istället: The Love Of My Life och Perioder.

Kretsar EP:n kring något speciellt tema?

– Egentligen inte, den heter Saknar Dig men alla låtar har inget övergripande tema kring saknad och så, i alla fall inte från mitt perspektiv. Däremot har jag haft en tanke med musiken; att den inte ska försöka låta som något den inte är, jag menar Melody Carlsson är i princip inte mer än en person som sitter hemma och copy-paste:ar ljudfiler i ett vardagsrum, då vill jag inte att det ska låta mer komplicerat eller "lyxigare" än vad det faktiskt är. Typ ta tillbaka det gamla 90-tals idealet att vara "real", äkta musik för en äkta publik liksom, haha!

Men är det här den typ av musik du vill göra, har du hittat ditt sound tycker du?

– Ärligt talat så har jag nog inte haft så mycket föreställningar om vad jag "vill" göra när det kommer till Melody Carlssons musik, utan jag låter det som vill komma ut få komma ut utan att ha förväntningar på det. Då har det blivit lite "alternativ" soulpop på svenska och så har jag accepterat att det är sådan musik jag gör. Sen har musiken efter hand skapat en ram åt sig själv som känns cool att hålla sig inom.

När man lyssnar på din musik låter det väldigt enkelt och avslappnat. Är skapandet lätt för dig eller är det tvärtom kämpigt?

– Ja, i stunden är skapandet väldigt lätt. Det låter kanske präktigt men jag ser verkligen kreativiteten som en gåva, vilket jag bara tackar och tar emot för. Samtidigt har jag också själv ansträngt mig i att träna på olika ”mind tricks” för att motverka att kreativiteten ska hämmas av exempelvis tvivel, överanalysering, fear of missing out det där perfekta hihatljudet och annan rädsla som lätt kan få skapandet att bara bli en kamp.

Okomplicerade och copy-paste:ade ljudfiler i all ära, det Melody Carlsson snickrat ihop på sin kammare skimrar ikapp med höstlöven i solen just nu. Lyssna på EP:n Saknar Dig här.

(Text och musik av Karin Bengtsson, på två av låtarna även i samarbete med producenten Kim Ruiz och musikerna Carl Bäckersten, Martin Wihelm, Alex Rodallec och Erik Wood)

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA