x

De blir stora 2018

De blir stora 2018

Nytt år – nya förmågor. Traditionsenligt skickar GAFFA ut en lista på 13 svenska akter som vi tror stenhårt på. Kolla in dem redan nu, för du lär höra mycket mer av dessa framöver.

Sarah Klang

Vem är hon?

Melankolisk sångerska som har hyllats av typ alla.

Varför är hon värd att spana in?

Med sin kraftfulla röst och vintage-estetik tycks Klang som hämtad från ett annat årtionde. Efter sin spelning på Way Out West i somras beskrevs hon av DN som ”en sorts hjärtekrossad Weeping Willows-tradition på steroider”. Och även om det i vår intervju från 2017 deklareras att hon är ”the saddest girl in the Sweden” pekar ingenting på att Sarah Klang kommer ha några som helst skäl till att vara ledsen det kommande året.

Vad kan du förvänta dig?

Släpper under början av året sitt debutalbum och planerar även att släppa en andra skiva före årets slut.

Vaz

Vilka är de?

Grammis-nominerad duo bestående av systrarna Jenny och Cecilia Vaz.

Varför är de värda att spana in?

Med influenser från sina båda hemvister Sverige och Cap Verde lägger denna duo banan för sitt nytänkande sound. Här blandas instrumentala stycken med hitvänligare produktioner, allt under en alternativ afro-etikett. Tillsammans släppte de under 2017 två sammanhörande EP:s och ligger utöver det bakom Studio XX – ett musiknätverk skapat enbart för och med kvinnor. Någonting som skvallrar om vilken revolution dessa systrar banar väg för i musikvärlden.

Vad kan du förvänta dig?

Att se Vaz fortsätta revolutionera och utmana musikvärlden.

Vargas & Lagola

Vilka är de?

Duo bestående av Salem Al Fakir och Vincent Pontare.

Varför är de värda att spana in?

Under namnet Vargas & Lagola chockerade Salem Al Fakir och Vincent Pontare när de förra året släppte ifrån sig debutsingeln Rolling Stone. Tillsammans har de tidigare stått bakom produktioner till andra artister, men aldrig tidigare släppt musik tillsammans. Debutsingeln följdes under hösten upp av den egna tolkningen av Axwell ^ Ingrossos hit Sun Is Shining – en låt de båda själv varit med och skrivit. När de nu slagit sina påsar samman skapar de alternativ dansmusik som utan tvekan har chans att blomma ut under 2018.

Vad kan du förvänta dig?

Fler oväntade låtsläpp under det kommande året.

Isa

Vem är hon?

19-årig multitalang och låtskrivare.

Varför är hon värd att spana in?

Sedan sin medverkan i Melodifestivalen 2015 har Isa gjort sig ett namn och nått ordentliga lyssningssiffror på diverse streamingtjänster. Sedan dess har hon släppt flertalet moderna danslåtar, men även visat upp sin kraftfulla stämma i powerballaden Me Too. Under 2017 startade hon egna skivbolaget Licious Records för enligt henne själv ”skapa det ultimata hemmet för min musik och alla som tycker om att lyssna på den.” Ett första tecken på att hon har stordåd på gång.  

Vad kan du förvänta dig?

Fler låtar som uppvisar hennes breda repertoar.

Pink Milk

Vilka är de?

80-talsinspirerad post punk-duo.

Varför är de värda att spana in?

Svenska duon Pink Milk, bestående av medlemmarna Maria och Edward Forslund, släppte under 2017 ifrån sig sin debutplatta Purple. De beskriver sig själva som ett slags ”mörkt wave/post punk-band dränkt i reverb”, men har av kritikerna även kallats en modern shoegaze-tolkning av Joy Division. Att första plattan dessutom toppat kritikerlistorna säger troligtvis en del om vart denna duos framtid kan bära väg till.

Vad kan du förvänta dig?

Spännande liveframträdanden under årets gång.

Anna Leone

Vem är hon?

Hyllad singer-songwriter vars spröda röst fångar in lyssnaren.

Varför är hon värd att spana in?

”Ibland känns det som att en låt kollar rakt på dig, [med] dess råa, öppenhjärtiga känsla som inte ger dig någonstans att gömma dig”, skrev magasinet The Fader om Anna Leones debutsingel My Soul I. Och det är just den känsla Leone lämnar efter sig med sina målande och oerhört lågmälda folkballader. Med sin kraftfulla röst och sina nakna texter är hon en genuin röst att räkna med.

Vad kan du förvänta dig?

Ett fortsatt uppmålande av den svenska folkkartan.

Janice

Vem är hon?

Gospelfostrad sångerska från Stockholm.

Varför är hon värd att spana in?

Fostrad sedan tonåren inom Tensta Gospel Choir bjuder Janice på R&B rätt för sin tid – med en röst som närmast liknar Whitney Houstons. När debutsingeln Don’t Need To släpptes 2016 blev den en av årets mest spelade i P3. Därefter har det gått fort framåt och numera pendlar sångerskan mellan London och Stockholm för arbetet med sin debutplatta. Under 2017 släppte hon dessutom ett knippe låtar som vittnade om vad som kan förväntas när debuten, troligtvis, landar under 2018.

Vad kan du förvänta dig?

Ett debutalbum som skickas ut i detta nu.

Raindear

Vem är hon?

Omskriven artist som nått de virala topplistorna.

Varför är hon värd att spana in?
Bakom artistnamnet döljer sig sångerskan Rebecca Bergcrantz. Genom sin genreblandning av boho och rejv, samt inslag av retrosyntar, har hon redan gjort sig ett namn i Billboard Magazine. Hon har dessutom hunnit med att spela på Vice House Party i London och i samma stad under klubbtillfällen anordnade av NME. Under slutet av 2017 släppte hon singeln Diamonds In My Chest som nådde den virala topplistan i USA.

Vad kan du förvänta dig?
Fler singelsläpp under 2018.

Esther Vallee

Vem är hon?

Omskriven artist inspirerad av Tove Lo.

Varför är hon värd att spana in?

Redan 2017 skrevs det om Esther Vallee i både Pitchfork och Clash Magazine. Detta efter att sångerskan sajnats till skivbolaget Woah Dad och nått miljontals lyssningar online. Inspirerad av artister såsom Tove Lo, Zara Larsson och Dua Lipa gör hon modern pop med solklar nutida vibe. Av förut nämnda tidningar har hon redan utnämnts att bli en popexport att räkna med och inte tror vi något annat.

Vad kan du förvänta dig?

Efter två släppta singlar under 2017 vore en EP ingen long shot att vänta sig i år.

Muhammed Faal

Vem är han?

Up and coming-rappare sajnad till Playground.

Varför är han värd att spana in?

Han har kallats för världens bästa rappare av Frej Larsson och var en del av Pizzaslize-kollektivet. Influerad av Malis forntida kung Mansa Mousa har Faal bara påbörjat resan att bli ett namn att hålla utkik efter inom svensk hiphop. Något som märks inte minst på hans debut från 2017 – som passande nog även döpts till Mansa Mousa. En skiva där han skickligt blandar traditionell rap med housebeats och inslag av trap.

Vad kan du förvänta dig?

Ett nytt namn att räkna med inom den svenska hiphop-världen.

Lash

Vilka är de?

Boråsbördig systerduo som upptäcktes av Silvana Imam.

Varför är de värda att spana in?

För systrarna Sabina och Anfa Lashari startade rapkarriären hemma i familjens badrum. Efter att ha  vunnit tävlingen ”Nästa Nivå” upptäcktes de under 2015 av Silvana Imam. Vinsten innebar en resa till Paris där de tillsammans med Imam och producenten Nijs producerade debutsingeln Två Fingrar. Sedan debuten har systerduon arbetat vidare med sin målande hiphop, som de själva ser som en slags poetisk terapi, och även på sin kommande debut-EP.

Vad kan du förvänta dig?

En potentiell EP-debut under årets gång.

Grant

Vem är hon?

23-åring som spås bli Sveriges nästa popexport.

Varför är hon värd att spana in?

Gömd bakom alteregot Grant återfinns Caroline Cederlöf. 23-åringen vars radiovänliga pop för tankarna till stora namn såsom Adele och Florence + The Machine. Debutsingeln Waterline, som producerats av Johan T Karlsson (Familjen) och Peter Kvint, har streamats över en halv miljon gånger på Spotify – detta sedan den släpptes i oktober. Närmast arbetar Cederlöf med färdigställandet av sin debutskiva och förväntas innan dess släppa ytterligare två singlar i stuk med Waterline.

Vad kan du förvänta dig?

Förutom debutplattan som släpps under 2018 kommer Grant kunna upplevas live.

Estherlivia

Vem är hon?

20-årig producent och låtskrivare som streamats 800 000 gånger på Spotify.

Varför är hon värd att spana in?

Estherlivia, eller Esther Ribbstedt Österman som hon egentligen heter, är den unga producenten vars låt If I Ever Feel Again nått en halv miljon streams på Spotify. Inspirerad av Tame Impala och System Of A Down levererar hon melankoliska beats och banar väg för en ny generation kvinnliga musikproducenter. Efter att ha lånat in externa röster på sina tidigare låtar visade hon med singeln Give Me Love dessutom upp att hon även är en sångerska värd att räkna med.

Vad kan du förvänta dig?

Mer spännande musik under det kommande året.

GAFFA-PRISET 2018: Se Graveyard, Slowgold, Rein, Rome Is Not A Town och Muhammed Faal live


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA