x

BÄST JUST NU: Rappare uppmärksammar Sápmi

BÄST JUST NU: Rappare uppmärksammar Sápmi

Den som vill uppleva medvetenhet, ansvarskänsla och förändringsvilja hittar sällan något av värde inom politiken. Högst upp verkar det som alltid blåsa men det betyder inte att något sker som ett resultat av det, oftast händer ingenting.

I januari kom hovrättens beslut i Girjasmålet; Girjas samebys strid för sin rätt till jakt och fiske gentemot svenska staten. En dom som många menade varken fick en tydlig vinnare eller förlorare. I ett debattinlägg för SVT Opinion uttalade sig Oscar Sedholm, ledamot i Sametinget, om domen. Han menade att okunskap och politisk ansvarsovilja ligger till grund för det hela.

– Det är på grund av svenska politikers undvikande beteende, kombinerat med en undermålig undervisning om svensksamisk historia i svenska skolor, som vi ens står här idag.

Tröstande nog, den medvetenhet, ansvarskänsla och förändringsvilja vi söker hittar vi istället inom kulturen. Hyllade filmen Sameblod om Sveriges koloniseringen av Sápmi har fått internationell framgång och tog senast en rad priser på Guldbaggegalan. UR har gjort en välbehövd satsning genom att i år visa programserien Samernas Tid och de fortsätter att bjuda på ytterligare en TV-serie på ämnet, Min Samiska Historia, riktad till ungdomar. Även TV-serien Renskötarna finns i två säsonger på SVT, en serie som vackert porträtterar unga renskötares perspektiv på tillvaron. Sällan har man väl hört så kloka ord om jämställdhet, arv, gemenskap och respekt för djur och natur från unga människor.

Även inom musikens värld uppmärksammas vår relation till Sápmi, närmare bestämt av Erik ”Erk” Hörstedt från Storuman. Erk är ena halvan av Trainspotters samt medgrundare till Umeåbaserade kollektivet Random Bastards. I år släpper han albumet Nånstans I Sápland och första singeln ut är Brev Från Kolonien producerad av Academics. En låt synnerligen värd GAFFAs utmärkelse – BÄST JUST NU, för till ett kristallklart beat med milsvid utsikt berättar Erk med brinnande penna historien om att växa upp i norra Norrlands inland där han aldrig gavs djupare kunskap om ursprungsbefolknings historia i varken skola eller samhälle.

”sorry röbroskolan
ni lärd mig noll om kulturen
nåjden, kolten o djuren, naturen
noll våld, noll om institutet
nån lärare som skoja dom gilla supen”

Det är även en låt om glesbygdsignorans, om en stor del av Sveriges yta, Norrland, som får allt mindre uppmärksamhet och resurser. Erk är dock inte sen med att bjuda in och sträcka ut en hand, men det kommer med en varning:

”Ba så ni vet, indragen ambulans
Det är så ibland, välkommen upp för fan”

Se videon och lyssna på Brev Från Kolonien här:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA