x

MEST LÄST: Heilandet på bandbilden skapar ilska – "livegitarristen har nu valt att kliva av"

MEST LÄST: Heilandet på bandbilden skapar ilska – "livegitarristen har nu valt att kliva av"

Watain är åter i blåsväder. De senaste dagarna har det via sociala medier spridits en bild på bandet där en person heilar mot kameran.

Det var strax efter händelsen tidigare i år då Watains live-gitarrist Set Teitan heilade på scenen under en spelning i Stockholm som en av personerna bakom uppropet Kill The King fick nedanstående bild skickad till sig.

 – Jag fick bilden mejlad till mig från en anonym gmail med bara ämnesraden "Han förstör för oss". Min första tanke var att det var någon i bandet som skickat den men vet att det finns många hängivna fans som som ser Watain som ”vi”. Berättar Dave, från initiativet Kill The King, och fortsätter:

– Lite trött på lekstugan tänkte jag att en bild säger mer än tusen ord. Och svårt att bortförklara som "vanlig handgest". Jag vill poängtera att black metal och death metal ska vara eld, blod, död, Satan och allt av livets goda. Dock skall ej sexister, kvinnomisshandlare eller nazister hyllas på någon scen någonsin.  

LÄS OCKSÅ: Metalbandet avbokas efter metoo-utspel

Watain är just nu på USA-turné tillsammans med Deströyer666. Vi skrev tidigare i veckan om DNA Lounge som valde att avboka D666 när de fått kännedom om bandets utspel i Stockholm tidigare i år, och Watains val att avboka sin spelning samma kväll.

 – Destroyer666 passar nog inte alltid in i den moderna världens moraliska mallar men då jag själv alltid stått bakom feministiska värderingar skulle jag personligen inte bjuda in ett band på turné som skulle vara någon form av ”kvinnohatare”, säger Erik Danielsson i Watain till GAFFA och fortsätter:

– Jag har känt Keith och Destroyer666 länge och vet mycket väl att så inte är fallet. Att de skulle vara emot #metoo-rörelsen är inte sant, jag hade den diskussionen med dem så sent som igår. Däremot har de aldrig varit intresserade av att stryka någon medhårs eller vara till lags så jag förstår mycket väl varför de ibland väcker bestörtning hos mainstream-folk. Alla hipsters som nyligen upptäckt black och death metal har nog en hel del problematik framför sig om de förväntar sig att kunna moralisera över en 40 år gammal konstform sedan dag ett till stor del byggts på ett laglöst romantiserande av fördärvsmakterna. 

LÄS OCKSÅ: INFÖR HELGEN: "Spöktimmen är alltid hetast"

Erik Danielsson berättar vidare om situationen som ledde till att det inte blev någon konsert på DNA Lounge för något av banden.

 – När vi hörde att D666 inte fick spela på DNA Lounge av den ena eller den andra anledningen så bad vi vår bokningsagent kolla på en alternativ lösning. Det handlade för i helvete inte om något politisk ställningstagande utan om det faktum att vi ville att hela turnépaketet skulle få uppträda och att fansen skulle få vad de betalat för. Att sedan spelningen på det nya spelstället varit inställd hade vi inget med att göra, det var enkom den lokala promotorns ytterst beklagliga beslut. Men det hade inget med Watain att göra.

På frågan vad de har att säga om den aktuella bilden och tidigare incidenter samt rykten om nazi-kopplingar kring bandet svarar de:

 – Vi vet vad dessa diskussioner grundas i och vilka som ligger bakom dem. Live-gitarristen ifråga har nu valt att kliva av för att få ett slut på dessa anklagelser. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA