x

"Att vi lyckades ducka en stämning är ett mirakel"

"Att vi lyckades ducka en stämning är ett mirakel"

Movits! är aktuella både med ett gäng Sverigespelningar och med första delen till det sprillans nya dubbelalbumet V. Här berätar de för GAFFAs läsare om några platser och händelser som varit speciella under resans gång och inspirerat nya albumet. 

Gumbo
– Vi ska inte sticka under stol med att nya plattan hämtar en del inspiration från den amerikanska södern. Inte minst låten Gumbo, och ingenstans smakar gumbon lika sweet som i New Orleans. Vi stannade till där under en USA-turné för några år sedan och blev fullständigt golvade. Alligatorsafari i träskmarkerna, barhoppning i de franska kvarteren och non stop musik var man än gick. Det kan inte vara lätt att vara musiker i en stad där gatumusikanterna har mer swag än proffsmusikerna. Men desto mer inspirerande, mer du-rag och sousafon till Sverige!

Ohio
– Vi skriver ofta musik på resande fot, de flesta låtarna kommer till i greenrooms och på sunkiga hotell. Ohio skrev vi dock på en bohemisk takterass i centrala Prag. Lägenheten var högst upp i en sjuvåningsbyggnad utan hiss och takterassen nåddes via en ranglig ursäkt till stege. Anders hade lånat en akustisk Martingitarr från 50-talet och på väg upp för stegen snubblade han och smällde upp ett stort jack i locket på guran. Den klarade sig tillräcklig väl för att vi skulle kunna lägga gitarrspåret en halvtimme senare, men Anders fick självklart lov att köpa loss gitarren. You brake it, you buy it osv. 

Duvor
– Turnerandet har gett oss en möjligheten att resa runt och upptäcka en massa, ofta i Sverige. Att få uppleva olika delar av det samhälle vi bor i kan självklart också ge upphov till inspiration. Det kändes därför spännande att skriva en låt som handlar om olika situationer i landet, men kanske var det otypiskt att låten Duvor skrevs på plats i studion under i princip en kväll. Långt ifrån hotellen och turnébussarna. Mitt under ett brinnande valupplopp var det svårt att hålla sig i från politiken, och ibland är det så inspiration fungerar; som en mix av ackumulerad upplevelse och något mer akut som utöser idéerna! 

Bubbelpool
– Låten Bubbelpool skrevs inte i en bubbelpool, inga av våra låtar har skrivits i en bubbelpool. Vi har dock haft möjligheten att pröva ett antal koppar under våra resor. Minnesvärda blötläggningar har bland andra varit bassängen på Lafayette Hotel i San Diego, hemmapool för Johnny Weissmuller – the original Tarzan. Eller fiskpeelingpoolen på nattspaat i Beijing, där vi började med att försiktigt doppa tårna och slutade med en legit helkroppspeeling. Men tydligast minns vi nog ändå bubbelpoolen på Ramada Inn i Angola, IN. Trots tydlig påpekan om förbudet hade vi tagit in glasflaskor till poolområdet. Efter att mycket försiktigt ha inmundigat vår dryck skulle Johan samla ihop alla flaskor i en pappåse och slänga dem. Då släpper botten på påsen och alla flaskor krossas och glas sprids över hela poolområdet. Besvikelsen i nattportierns ögon går inte att beskriva med ord. Att vi lyckades ducka en stämning är ett mirakel. 

Samarbeten
– En platta är dock inte en uppenbarelse under en hitta-dig-själv-resa till Varanasi. En platta är hårt arbete under sena kvällar och nätter i en studio hotad av rivningskontrakt. Alltid med nästa deadline hängandes som en kvarnsten runt halsen. Hårt jävla arbete. Därför kan fantastiska samarbeten fungera som andningshål och göra att man orkar ta projektet ända in i mål. Som när Tove Burman tittar förbi och blessar med sin övermusikalitet. Eller när Suncat öppnar munnen och låter som om Motown och Nashville fått ett kärleksbarn. Sug på det namnet! Suncat. 

Här ser du Movits framöver:

15 dec - Stockholm, Münchenbryggeriet

22 dec - Luleå, Kulturens Hus

18 jan - Göteborg, Lisebergshallen

19 jan (2019) - Malmö, Malmö Live


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA