x

Årets bästa enligt Anders Fridh

Årets bästa enligt Anders Fridh

1. Uncle Acid & The Deadbeats – Wasteland

Lika brusigt och skevt som vanligt, men med större variation och popkänsla. Med Wasteland blev Uncle Acids psykedeliska rock mer omfattande och välväxt. Favoritlåtarna har skiftat: från den den galopperande rocken i Shockwave City till den lätt svävande Planet Caravan-akustiken i titelspåret, vidare förbi tvillinggitarrerna i Blood Runner för att landa i den förhäxande Beduin. Ett tydligt tecken på ett fulländat album. Skivan dök upp först i oktober, och till en början fanns tvivlen där. Är det så bra som jag tror, eller snarare en flyktig förälskelse? Tvivlen är borta nu. Wasteland är ett av 2010-talets bästa rockalbum.

2. Tribulation – Down Below

Gothrock och döds i en säregen blandning. Pompöst med nyanserat. Down Below har en mästerlig dramaturgi, börjar smygande för att nå klimax i låtar som Cries From The Underworld och The World.

3. Nina Kinert – Romantic

Återhållen, melankolisk och elegant pop från en av Sveriges mest förbisedda artister. Konstnärligt men också väldigt lättlyssnat. Nina Kinert gör det svåra så enkelt. I Chapped Lips möter hon Future Islands-sångaren Samuel Herring i en oförglömlig duett, och ingen av dem har någonsin låtit bättre. Eller sett bättre ut heller, för den delen. Musikvideon matchade låtens drömska storslagenhet. Den har i nuläget 7421 visningar på Youtube. Förbisedd, som sagt.

4. Khruangbin – Con Todo El Mundo

Årets mest behagliga upptäckt. Mjukt svävande instrumentalrock med inslag av både soul och funk. De mjuka surfgitarrerna fungerar i alla sammanhang.

5. King Tuff – The Other

Multiinstrumentalisten Kyle Thomas bygger ett funkigt och murrigt sväng. En introvert partyplatta som är full av gamla syntar och små saxofonriff. King Tuff är en rolig bekantskap, trots det absurda bandnamnet.

6. Varathron – Patriarchs Of Evil

Svartmetall med heavy metal-riff och inslag av folkmusik. Stundtals kränger musiken långsamt, för att plötsligt smälla till.  De grekiska veteranerna har 30 år på nacken och visar all sin erfarenhet här. Inget nydanande, bara en uppvisning i stämningsfull, primal black.

7. Behemoth – I Loved You at Your Darkest

Inte lika epokgörande som The Satanist, men nästan lika praktfull. Nergal fortsätter skapa storslagen black metal för de mäktigaste arenorna.

8. First Aid Kit – Ruins

Elegant och välproducerad folkrock med stämsång. Det känner vi väl igen. Med Ruins tillkom dock ett välkommet stråk av vemod och skit under naglarna. Kraften i låtar som It’s A Shame och titelspåret blev därmed än mer drabbande.

9. VOJD – The Outer Ocean

En lätt besvikelse till en början. Skivan kändes sällan spektakulär, bara stabil och ohyggligt kompetent. Över året växte The Outer Ocean rejält, främst tack vare variationen i setlisten och Joseph Tholls intensiva röst.

10. Slowgold – Mörkare

Etta ifjol, tia i år. Konkurrensen var tuffare 2018, samtidigt nådde inte Mörkare upp till de vackraste höjdpunkterna på Drömmar. Amanda Werne fortsätter dock vara en av Sverige mest spännande artister. Denna gång mer introvert och orolig i än någonsin i låtar som Natten.

 1. The Night Flight Orchestra – Sometimes the World Ain’t Enough
 2. Kikagaku Moyo – Masana Temples
 3. Vanhelgd – Deimos Sanktuarium
 4. Jungle – For Ever
 5. Spiders – Killer Machine
 6. Beach House – 7
 7. Calexico – The Thread That Keeps Us
 8. Graveyard – Peace
 9. Necrophobic – Mark Of The Necrogram
 10. Jaakko Eino Kalevi – Out Of Touch
 11. Robert Parker – End Of The Night
 12. At The Gates – To Drink From The Night Itself
 13. Dungen, Woods – Myths 003
 14. Judas Priest – Firepower
 15. Robyn – Honey 

Årets låt:

Shockwave Ciy var ingången till årets bästa skiva. Vissa associerade till Immigrant Song, andra till Focus bindgalna Hocus Pocus. De stötiga riffen lyste upp de stötiga, trånga spårvagnsresorna till jobbet i novemberdunklet.

Resten av årets låtar:

Årets konserter:

 1. Calexico, Pustervik, augusti. Läs min recension.
 2. bob hund, Brewhouse Göteborg, helgen vecka 48.
 3. Uncle Acid & The Deadbeats, Pustervik, november.
 4. Wardruna, Konserthuset Göteborg, april. Läs min recension.
 5. MA Numminen, Bältesspännarparken, augusti.

Årets bästa film:

Bohemian Rhapsody (Bryan Singer)

Årets bok:

Den osannolika mördaren (Thomas Pettersson)

Årets bästa podcasts:

 1. Snett Inåt Bakåt
 2. Offsides podcast
 3. Snedtänkt

Årets resor:

Vietnam, Warszawa, stora Sverigeresan och New York. Banh Mi för åtta kronor, neonmuseum, italiensk gourmetmat i Hälsingegård och basketfeber.

Årets chefredaktör:

Daniel Horn. Tack för allt, kompis.

LÄS OCKSÅ: Ace Frehley avslöjar vad som skulle få honom att återförenas med Kiss


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA