x

Little Jinder: "GAFFA-priset känns lite mer real"

Little Jinder: "GAFFA-priset känns lite mer real"

GAFFAs läsare har sagt sitt. Little Jinder kammade hem GAFFA-priset för årets pop/rock. 

Grattis till vinsten! Vad skulle du vilja säga till dem som har röstat fram dig?

– Tack för att ni har röstat, såklart! Jag känner mig sjukt, ödmjukt förvånad. Det är första gången jag vinner ett GAFFA-pris så jag är väldigt smickrad.

I samband med dina Grammisnomineringar i år skrev du på Instagram att man inte kan tävla i musik, att ingen bryr sig och att det inte spelar någon roll. Hur känns det då att vinna ett sådant här pris? Är det fortfarande kul?

– Ja, det är klart. Grammis och P3 Guld är ju så himla styrt av olika jurygrupper och så vidare, så GAFFA-priset känns ju jätteroligt eftersom det är publiken som har röstat. Det känns lite mer real.

Jag tittade på när du tog emot en Grammis för årets pop 2015, då syntes det tydligt att du blev väldigt glad och rörd över att vinna. Kände du likadant inför att tävla i musik då som du gör nu?

­– Jag har inte direkt en jättestark åsikt om det, det var mest ett skämt på Instagram. Det jag känner är väl att det är ganska ointressant för själva skaparen att bry sig om vad folk tycker om det man gör, man gör ju det man gör ändå. Men det är klart att man blir glad av att få uppskattning. Det är jävligt kul att få bekräftelse men det är inte det man lever för.

Med senaste plattan sa du ju hej då till en era på något sätt. Vad händer 2019?

– 2019 är ett oskrivet kapitel i livet. Jag fokuserar på att göra musik helt planlöst för att se vad som väcker mitt intresse. Jag skriver så lite som möjligt i sten och utforskar vad som känns fett och relevant att göra. Det är lämnat sjukt öppet. Jag kommer ju turnera med skivan i sommar, men förutom det kommer jag nog hänga i studion och försöka fatta vad fan det är jag håller på med.

Så det kommer vara Little Jinder som gäller även nästa år? Det är inte något nytt projekt på gång?

– Det vet man aldrig! Men inte som jag berättar nu, i alla fall.

Spännande! Det är många samarbeten på senaste albumet. Samtidigt pratar du ibland om att svenska artister inte har någon integritet, eller att musikscenen tillhör äckliga människor. Du raljerar rätt friskt, liksom. Hur drar du den gränsen, vilka som är äckliga och vilka som får vara med på nästa platta?

­– Det handlar inte så mycket om att jag tycker att specifika personer är äckliga, mer om den här branschen där elva personer kan skriva på en och samma pophit i fyrtio år. Väldigt många gör musik efter marknadens villkor snarare än sina egna, och det är där jag drar gränsen för vilka jag tycker är intressanta att jobba med. Antingen har man ett eget ID eller så gör man vad som helst för att få en publik och göra hits. Jag tycker inte det känns relevant inom någon konstform. Det måste finnas ett hjärta och inte bara ett koncept, sådant tröttnar man ju på efter tre sekunder.

Du har ju hunnit med så himla mycket vid det här laget. Vad har du för karriärsdrömmar kvar?

– Det är lite det jag försöker lista ut det här året. Jag kan tänka mig att jobba mycket mer med andra artister, som någon bakom-person.

Så skriva och producera åt andra?

– Exakt. Men jag har inte riktigt tid med det just nu, så det är väl någonting att ägna sig åt när man inte orkar turnera längre.  

Det låter ju som en bra framtidsplan. Hur tror du att ditt liv ser ut om tio år, när du fyllt fyrtio?

– Jag tänker inte så långt, jag hoppas att jag är glad bara.

Ja, du var ju med i ett avsnitt av SVT Edit som hette Kan Little Jinder välja glädje?. Hur gick det med det där egentligen?

– Det handlade mycket om att jag testade alternativa metoder för att hitta någon slags zen-punkt, och det kan jag inte direkt påstå att jag har gjort. Däremot har jag haft det för jävla trevligt på sista tiden, så jag är inte direkt olycklig heller.

Det låter ju väldigt skönt!

– Ja, det är jävligt skönt. Jag har ett bra flow i mitt skrivande och då mår jag generellt ganska bra. Det är nog mitt sätt att ha någon slags balans.  

Och så sista frågan…

– ”Är du singel?” Jag skojar bara. Jo, skriv det.

Absolut, det måste ju vara den viktigaste frågan av alla! Den sista men inte lika alarmerande relevanta frågan är: vad varar för evigt?

­– Ingenting, jorden går väl under snart på grund av att alla flyger till Bali. Det är väl bara att inse det.

LÄS OCKSÅ: GAFFA-Priset 2019 och vinnarna är ... 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA