x

De blir stora 2019 – 12 svenska akter som sticker ut

De blir stora 2019 – 12 svenska akter som sticker ut

Nytt år – nya förmågor. Traditionsenligt skickar GAFFA ut en lista på tolv svenska akter som vi tror stenhårt på. Kolla in dem redan nu, för du lär höra mycket mer av dessa framöver.

Junior Brielle

Det kunde ha slutat i ett lyckat PR-stunt i form av blandat blod utskickat till Sveriges musikjournalist-kår  men den här brödraduon är mer än så. Med tiden var det inte bara Fredrik Strage och GAFFA som fattade tycke för musiken utan även P3 skulle hoppa på hajpen och försätta deras musik i stor rotation. I sommar väntar spelning på den i Sverige debuterande storfestivalen Lollapalooza. Det säger litegrann vad för slags monster Gabriel och David Röhdin har skapat.

"Sockersöta men totalt oberäkneliga" skrev GAFFA-skribenten Andreas Bäckman och sammanfattade duons storhet exemplariskt. För hur snyggt och stilmedvetet det här än är så finns där en edge många pop-makare där ute skulle döda för.

Mares

I somras slog de här Uppsala-pojkarna publikrekord när de helt på egen hand lockade till sig 5 500 personer till Gröna Lunds lilla scen. Vilket resulterade i att nöjesparken fick stänga sina grindar. Något säger oss att det blir den stora scenen nästa gång med kaos som följd.

Vi har att göra med klassisk pianoglad svensk pop med stora och starka känslor. Det går att hitta tydliga liknelser med artister som Veronica Maggio och Christian Walz och succén är redan ett faktum: de har sålt guld och platina på samtliga singlar sedan starten 2015. I år lär det smälla på allvar.

Mares nominerades till "Årets Genombrott" i Rockbjörnen 2018 och musiken spelar de in tillsammans med producenten Johan Eckeborn, som tidigare samarbetat med bland andra Jonathan Johansson.

Imenella

Händer det att du titt som tätt drar på radion har du förmodligen inte missat den gigantiska hitten Chagga. Men Imenella kommer knappast nöja sig med att bli en one hit wonder eller en som gör ett episkt inhopp på remixen av Linnea Henrikssons Småtjejer för att sedan lämna scenen för gott. Nej vänner, det här är bara början.

Imenella har rötter som dansare. Hon har varit i kontakt med både dancehall och hiphop och där ligger också hennes utgångspunkt. När hon står bakom micken vill hon förmedla styrka och gemenskap. Hon vill prata om saker som händer på riktigt i det vardagliga livet, men också bryta mönster i vad som är okej att säga som tjej.

Linn Koch-Emmery

Den här artisten för på egen hand rocken tillbaka till de statliga radiostationerna. Linn Koch-Emmery är Sveriges nya stjärnskott som under 2018 hann turnera i USA och Mexiko, supporta Johnossis Europaturné, vara förband åt Pussy Riot och hyllas som "festivalens bästa artist" av Seymour Stein (SIR Records, Ramones, Madonna med mera) på MUSEXPO i Los Angeles.

Runt om i världen har folk redan frälsts av Linns lika delar rusröjiga, smutsiga, blaséaktiga som melodisäkra rock men även här i Sverige talas det gott om personen som gett oss panglåtarna Don’t Sleep On My Luv, Forever Sounds och Wires.

Under 2019 kan vi räkna med en artist som är aktiv på scenen och som sprider sin rock än mer på hemmafronten.

Ant Wan

“Ant Who?” kanske en och annan frågar sig, men för andra har Västerås-rapparen Ant Wan redan slagit igenom på allvar. Det krävdes inte många dagar innan låtarna på hans januari-släppta EP hade nått över 500 000 lyssningar och det rullar på.

“Jag började på nada, det händer nog aldrig igen” rappar han i låten Wow och som man ibland säger: the only way is up.

Musikaliskt har vi att göra med trapmarinerad hiphop och en smått unik röst som inte tvekar på snuska ner sig eller berätta om hur saker och ting kan se ut i skuggan av det polerade Sverige.

“Allt jag släppt/släpper innan nästa år e ba uppvärmning… jämför inte mig med nån de finns ba en Ant Wan”, som han själv skrev på sin Instagram. Och dessa ord är på väg att bli till handling.

Z.E.

Egentligen har Z.E. redan slagit igenom. Positiv är en av de mest streamade hiphop-låtarna det här landet har mäktat med under 2018, men när vi vänder blad till 2019 kommer allt bara att eskalera.

Z.E. behöver inte vår hajp. Han har på egen hand nått till de stora massorna. Han släpper musiken via eget bolag och ett stort PR-maskineri som backar upp honom … det finns inte på kartan. Ändå samlar han storheter som Cherrie och Dani M på sitt debutalbum Min Penna Blöder, som kom ut under våren förra året. Som om inte det var nog skickade han ut ytterligare ett album några månader senare. Sverige Vet kom i slutet av november och drev vidare på framgångarna. Vad kan vi räkna med under 2019? Tre album?

Sami

De senaste två åren har Sami skrivit och producerat musik åt stora artister såsom Petter, Elias Abbas, Linda Pira, Ana Diaz, Molly Sandén med flera. Du har sedan tidigare sett honom som en del i sommar-och-sol-hitsingel-mästarna Medina. Du hittar honom även i det här numrets “håll koll på”-sektion. När Sami går solo slår han på den gigantiska trumman. Han teamar upp med Danny Saucedo och inleder 2019 med singeln Innan Du Väcker Mig som inte ens den mest bittre mörker-förespråkaren kan låta bli att vissla med i. Räkna med feel good-hiphop av finaste märke.

Enligt skivbolaget Warner är det här startskottet för vad som kommer bli ett musikfyllt år för Samis del.

Arre! Arre!

I en perfekt värld skulle Arre! Arre! ta typ U2:s plats. I en utopi hade den här konstellationen varit av de stora dinosaurierna men nu är inte världen en perfekt plats och det är förmodligen därför Arre! Arre! ens existerar. Man kan drömma stort men faktum är nog snarare att dessa malmöiter inte är gjorda för de stora scenerna. Dock tror vi att de “slår igenom” på det sättet att de med sin uppföljare till 2015 års lysande debut A.T.T.A.C.K når till ett stort antal fler lyssnare, framför allt utomlands.

Arre! Arre! Sysslar med vild punkrock som inte tvekar på att använda slagord. Det är musik som funkar lika bra som hejaramsor och det gör sig helt fantastiskt live. Så spana in gruppens kommande album 15 mars som släpps via det eminenta bolaget PNKSLM Recordings.

Arvid Nero

Förra året gav Arvid Nero ut ett debutalbum och en enad kritikerkår tog emot och föll pladask. Men det är inte bara tyckarna som har älskat sönder den här egensinniga bluesen. Det är som att Arvid Nero lyckas fånga in de mest hängivna när han står på scenen. Det kan jämföras med publiken som har fastnat för Daniel Norgren. Den är inte superstor men den bär på personer som verkligen engagerar och hänger sig åt musiken. En klick som vill att du lyssnar – och som skriker tills du gör det. Här framöver är Arvid Nero förband åt före detta bandkollegan Albin Lee Meldaus slutsålda vinterturné och jobbar även med nytt material för en kommande EP som släpps i vår.

LOVA

Att vara den vars låt har spelats flest gånger på P3 under 2018. Alltså fler gånger än säg superstjärnor som Ariana Grande och Post Malone. Att vara den artisten och komma från absolut ingenting. Det är Lovas historia. Hennes sköna och lite lagom halvstompiga debutsingel You Me And The Silence har rönt enorma framgångar även på Spotify där den står med nästan tre miljoner spelningar och EP:n Scripted Reality, som den härrör ifrån, fick goda vitsord bland annat från GAFFAs Simon Lundberg som meddelade att det är pop på både gravallvar och knäpp lekfullhet. I år ska resten av världen få ta del av den här härligt småquirkiga artisten.

Saga Back

Det kanske är lite tidigt att skrika “stjärna, stjääärna, STJÄÄÄÄRNA”, men faktum är att Saga Backs absolut första singel There You Go… Again, hittade ut ögonbrynshöjande fort. Många är de som har tagit till sig av den här Göteborgsbördiga artisten som ändå skyndar långsamt. 19-åriga Saga influeras och inspireras av artister som Léon, Jorja Smith och Seinabo Sey. Hennes texter är utelämnande, det är sorgesamt men samtidigt med en enorm pondus och styrka. Stillsam musik som ändå kan välta Globen. Om bara gudarna är goda så kommer Saga Back någon gång i framtiden “gör en Seinabo Sey” och på egen hand sprida sin andaktsfulla stämma inne i huvudstadens enorma kupol.

Smith & Thell

Det våras för country och folk-poppen. Våren 2017 släppte Mary Jane Smith och Victor Thell sitt debutalbum Soulprints och ett år senare åkte duon på turné med Darin. Inspirerade av Björk, Alanis Morisette, Bon Iver och Mumford & Sons har gruppen hittat hem i sitt unika country-influerade popsound. Förutom sin egen karriär som går spikrakt uppåt har de genom åren mäktat med att skriva hits åt stjärnor som Molly Sandén, nyss nämnda Darin, Danny och Alan Walker. Smith & Thell är förutom artister i eget namn också några av Sveriges mest eftertraktade låtskrivare, så om den här duon skulle tacka för sig lär vi ändå höra mer från personerna bakom. Men vi hoppas på mer från Smith & Thell redan i år, två år efter debuten. Ett nytt album, månne?

MEST LÄST: 25 år gammal låt toppar hitlistorna i Japan – och ingen vet varför


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA