x

PREMIÄR: Miss Li, Stefan Sundström mfl i protest mot Migrationsverket

PREMIÄR: Miss Li, Stefan Sundström mfl i protest mot Migrationsverket

Nu släpps den engelskspråkiga versionen av Pussy Riots Putin Will Teach You How To Love The Motherland, som en protest mot Migrationsverkets beslut att inte låta de ryska aktivisterna stanna i Sverige.

Bakom initiativet står The Pillisnorks samt producenten Claes Olson, och i låten hörs flera kända namn.

Den stora kören består bland andra av Miss Li, Stefan Sundström, Comminor-sångerskan Johanna Berndtsson och flera medlemmar ur banden Doktor Kosmos, Blå Tåget och RÅNDA. Electronica-artisten Linn Elisabeth bidrar till ljudbilden med hjälp av en rysk 80-talssynt och vi hör även Dramaten-skådespelaren Thérèse Brunnander och trummisen Michael Blair recitera det avslag som Migrationsverket gett till Pussy Riot-medlemmarnas asylansökan.

– Låten har en ny, engelskspråkig text och är en protest mot Migrationsverkets asylpolitik i allmänhet och behandlingen av Pussy Riot-medlemmarna Aleksej och Lusines familj i synnerhet, säger Claes Olson om projektet.

Det var i början av 2018 som Aleksej Knedljakovskij och Lusine Djanyan sökte asyl i Sverige efter att de blivit alltmer förföljda i Ryssland till följd av de politiska och Putin-kritiska aktioner som performancegruppen Pussy Riot genomfört i landet. I slutet av samma år fick de veta att ansökan blivit avslagen.

Lyssna på låten här:

LÄS OCKSÅ: Veronica Maggio samarbetar med Jocke Berg – presenterar "Kurt Cobain"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA