x

"Scenen föll bokstavligt talat ihop av stormen"

"Scenen föll bokstavligt talat ihop av stormen"

Eivør är ett för många kanske okänt namn, men hennes musik har hörts i stora TV-produktioner som Game Of Thrones och The Last Kingdom. Den Färöiska sångerskan, musikern och låtskrivarens stämma är lika trollbindande som hemlandets natur. Hennes musikaliska palett breddas ständigt, med en grund som skulle kunna beskrivas som folk-electro blandar hon friskt mellan jazz, storband och rock.

Eivør har även gjort sig känd för sina intensiva liveframträdanden. 8 mars släpper hon livealbumet Live In Thorshavn, i samband med det påbörjar hon även sin Skandinavienturné med start på Pustervik i Göteborg ikväll (6/3.)

– Jag är så förväntansfull! Trots att jag turnerat som en galning de senaste åren så har jag av någon anledning inte varit i Sverige så mycket. Förra året fick jag äntligen göra ett par spelningar där och det var en fantastisk upplevelse. Jag ser fram emot att komma tillbaka! 

Hur hade din scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

– Haha … om det inte fanns NÅGRA BEGRÄNSNINGAR över huvudtaget skulle jag skapa något superspejsat. Något som skulle få alla i publiken att känna att de var någonstans ute i rymden på en annan planet.

gallery_large

(Foto: Sigga Ella)

Vilken är världens bästa liveakt just nu? 

– Svårt! Enligt mig skulle det nog vara typ Massive Attack, Nils Frahm, Nick Cave, eller Björk. Eller kanske Solange! Aaahhh, jag kan inte bestämma mig.

Vad har varit ditt största konsertögonblick?

– Jag har haft så många underbara liveögonblick med mitt band. Det är svårt att bara nämna ett. Men ett som jag kommer att tänka på är förra årets konsert på Bush Hall i London. Jag var helt tagen av publiken och hela upplevelsen. En annan konsert jag kommer att tänka på är när jag uppträdde på E3 i Los Angeles förra året med en hel symfoniorkester vid lanseringen av det nya TV-spelet God Of War. Det var helt galet på bästa möjliga sätt och något jag aldrig gjort tidigare.

Galnaste då?  

– Antagligen när jag gästade det färöiska punkbandet 200 på bas under G Festival på Färöarna för ett par år sedan. Det var en väldigt stormig och regnig natt och scenen föll bokstavligt talat ihop av stormen, men vi slutade inte spela förrän vakterna släpade oss av scenen. Några minuter senare kollapsade hela scenen.

Om du skulle jämföra ett Eivør-gig med en film, vilken blir det och varför?

– Definitivt en historia som slutar med en stor dramatisk slagscen. Kanske en mix av Star Wars, Twin Peaks och Sagan Om Ringen.

Här ser du Eivør på svensk mark:

6 mars - Göteborg, Pustervik

7 mars - Stockholm, Kägelbanan

8 mars - Uppsala, Konsert & Kongress 

22 mars  - Malmö, KB

LÄS OCKSÅ: The National släpper nytt album – hör första singeln 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA