x

Så festivalar du med gott miljösamvete

Så festivalar du med gott miljösamvete

Flygresor, hopknycklade burkar och mängder med cigarettfimpar. Miljön får sig ofta en rejäl törn efter festivalbesökarnas framfart. Men måste det verkligen vara så? Givetvis inte, menar vi på GAFFA. Här får ni en handbok i miljösmart festivalande.

1. Låt resan gå som på räls

Hur du tar dig till festivalen har stor inverkan på ditt klimatavtryck. Om du inte festivalar i närheten av där du bor är tåget det absolut klimatsmartaste resealternativet. Är du en 08:a som ska på Way Out West eller en västkustare som ska på Popaganda så släpper din enkelresa med tåg ut 1 gram koldioxid – medan samma sträcka med flyg släpper ut 74 000 gram. Om alla som årligen flyger mellan Stockholm och Göteborg valde tåget istället hade utsläppen sjunkit från 174 000 ton till 1,3 ton.

Källor: Naturskyddsföreningen, ETC

2. Äta bör man annars dör man

Vi vet alla att det är svårt att behålla rimliga rutiner under festival, särskilt vad gäller maten. Om du vill äta så miljövänligt som möjligt finns det flera saker att hålla koll på. En av dem är energiförbrukningen i produktionen. För att framställa ett kilo nötkött krävs 27 kilo koldioxid, medan utsläppen för samma mängd kyckling ligger på 2,4 kilo. Allra bäst är dock vegansk kost. Ett kilo baljväxter ger till exempel utsläpp på 0,4 kilo koldioxid. Samma mängd gäller för ett kilo havregrädde, vilket kan jämföras med ett kilo kogrädde som genererar utsläpp på 5 kilo koldioxid.

En annan viktig aspekt vad gäller festivalmaten är alla engångsförpackningar. Om möjligt – välj hellre mat som kommer i papp- än plastförpackning. Ha gärna med dig egna bestick – plastbesticken är nämligen en riktig miljöbov. Och för guds skull, skippa sugrören.

Källor: WWF

3. Spola kröken – eller?

Att många väljer att dricka alkohol på festival är ingen hemlighet. Men alkoholkonsumtion är inte bara skadligt för kroppen, utan också för miljön. En tumregel för den som vill dricka klimatsmart är att ju högre alkoholhalt – desto större koldioxidavtryck. Generellt är alltså sprit värre än vin, och vin värre än öl. Tequila är en riktig värsting, eftersom dess framställning genererar stora mängder avfall som förorenar jorden och grundvattnet. Kolla gärna efter miljömärkningar på det du dricker – det finns gott om gröna och ekologiska alternativ.

Även här är det viktigt att tänka på förpackningen. Enligt Systembolaget är förpackningarna den allra största miljöboven vad gäller alkoholkonsumtion, och värst är de glasflaskor som inte går att panta. Returglasflaskor, aluminiumburkar, kartonger och PET-flaskor är alla bättre val. Hellre bag in box än en flaska rödtjut, helt enkelt.

Källor: Systembolaget, Vice

4. Fimpa ciggen (där man ska)

Många som annars inte konsumerar några större mängder tobak unnar sig gärna att gå loss på nikotinet i festivaltider. Men för dig som ännu inte är fast i beroendeträsket är en förhållandevis enkel miljöåtgärd att fimpa ciggen och skippa snuset. Varje år avverkas runt 600 miljoner träd enbart i syfte att bereda mark för tobaksodlingen. Tobaksproduktionen beräknas till råga på allt generera mer än två miljoner ton avfall varje år. Om du känner att en tobaksfri festival är en lite för stor uppoffring kan du istället tänka på var du gör av ditt skräp. Fimpar, cigarettpaket, snus och snusdosor utgör nämligen hela 80 procent av allt skräp på Sveriges gator. Släng dina prillor i papperskorgen, och lämna dina fimpar i någon av alla de cigarettbehållare som finns utplacerade. Det är faktiskt bara sunt förnuft.

Källor: Folkhälsomyndigheten

5. Lite skit i hörnen blir ett rent helvete

Det är inte bara fimpar och prillor som lämnas kvar när festivalbesökarna åkt hem. Efter Bråvalla 2017 samlades det exempelvis in 16 ton (!) brassestolar och över 300 000 tomburkar. Det kan låta banalt, men A och O när det kommer till miljövänligt festivalande är att plocka med sig allt skräp när man går. Har du druckit ur aluminiumburkar? Lämna in dem för pant. Har ditt tält gått sönder? Ta med det och sortera som grovsopor. Har du samlat på dig diverse kartongrester, plastlådor och sönderdansade strumpbyxor? Återvinn dem. Ett bra tips är att redan från början ha med sig särskilda påsar att slänga avfallet i. Då är det bara att knyta ihop säcken, slänga den över axeln och traska iväg. Många festivaler har insamlingskärl för pant och sopsortering, så du behöver inte ens gå särskilt långt.

Källor: Aftonbladet

6. Risa och rosa arrangören

De flesta som anordnar festivaler vill tjäna pengar, och för att göra det måste man ha nöjda besökare. Därför kan du som konsument påverka vilka miljösatsningar arrangörerna gör. Var det för få papperskorgar på området? Fanns det dåligt med veganska alternativ? Serverades all mat i plastlådor? Saknades insamlingskärl för pantflaskor? Prata med arrangören! Numera har flera festivaler en stark miljöprofil och många strävar efter att bli ännu bättre. Genom konstruktivt ris och ros kan de utvecklas i rätt riktning och göra det enklare för sina besökare att festivala hållbart. Du kan även fråga efter mer generella miljöpolicies. Hur resonerar de kring sina bokningar? Flyger de in artister som inte har några fler spelningar i närheten? Vad har de för samarbetspartners? Hur ser deras elförbrukning ut? Våga fråga! Kanske sår du ett miljövänligt frö inför nästa års festivalsommar.  

LÄS OCKSÅ: Beslutet ändras – Pussy Riot-medlemmar beviljas asyl


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA