x

GAFFA har lyssnat – så bra är Aviciis nya låt

GAFFA har lyssnat –  så bra är Aviciis nya låt

Vid 21.00 ikväll släpps den första singeln från Aviciis postuma album TIM, som väntas den 6 juni. Låten är ett samarbete med Aloe Blacc vars röst känns igen från bland annat superhiten Wake Me Up. Och det är inte bara rösten som är bekant – hela låten doftar av Aviciis omisskännliga trademark. Trots att soundet känns fräscht och utvecklat finns det egentligen ingenting som skvallrar om att han inte varit närvarande under hela processen.

I jämförelse med några av hans tidigare låtar är nya SOS något mer laid back, den har ett skönt gung som står i viss kontrast till de hoppvänliga beats som hörs i Levels eller Without You. Produktionen känns betydligt luftigare och att lyssna på låten i stora, omslutande lurar är som att för ett ögonblick låta sig föras iväg på en böljande våg någonstans i tropikerna.

Den fjäderlätta och rytmiska melodiken är lekfull, och i refrängen kan jag inte låta bli att undra om han inte har inspirerats lite av Ed Sheeran. Det enkla plinkandet på synthen och den nonchalanta melodin bryter av mot den karaktäristiska Avicii-harmoniken som underbygger verserna, och faktum är att det gifter sig alldeles utmärkt.

Rent moraliskt känns postuma släpp alltid tveksamma – ofta är det uppenbart att det finns ett starkt ekonomiskt motiv bakom och att skivbolagen gör allt för att mjölka de sista kronorna ur en alltför tidigt bortgången kassako. Men i det här fallet är det annorlunda. Pengarna går inte till någon girig branschboss, utan till familjens nystartade stiftelse Tim Bergling Foundation som arbetar preventivt med psykisk ohälsa och suicid. Det tar bort den sura eftersmaken. Låten andas värdighet och uppriktig respekt för Tims konstnärskap. Jag hoppas att han tittar ner på oss just nu, och gläds åt att hans sista verk tas emot med öppna armar.

 

LÄS OCKSÅ: Aviciis nya låt släpps ikväll


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA