x

”Jag lider av grov prestationsångest”

”Jag lider av grov prestationsångest”

En av Sveriges största soulröster är tillbaka. Janice tog Musiksverige med storm 2018 när hon släppte debutalbumet Fallin Up och dessutom toppade året med både ett P3 Guld-framträdande, en turné och två gästspel på Veronica Maggios Cirkusspelningar.

– Jag vet inte ens var jag ska börja, det var ett så sjukt år faktiskt. Jag tänker fortfarande på det, jag måste nästan gå igenom det ibland för att inte glömma. Det är väldigt lätt att man bara kör på när man väl är i det, och hela tiden tänker på nästa grej istället för att njuta av tiden och stunden.

Och just nu ligger nästa grej inte särskilt långt borta. Den 17 maj kommer nämligen Hearts Will Bleed som är första singeln från den kommande EP:n I Don’t Know A Thing About Love. De som saknat Janices souliga röst kommer inte att bli besvikna, men den här gången hörs den i en lite ny tappning. Genremässigt har hon rört sig allt närmare klubbig R&B och influerats mycket av sitt eget favoritdecennium 90-talet. Men trots att det är spännande att följa upp en stor succé leder det också till känslor som inte är helt okomplicerade.

– Jag ska inte ljuga, jag lider av grov prestationsångest och det får jag jobba med hela tiden. Jag har slitits mellan att dels vilja ge något till dem som är väldigt trogna fans och har lyssnat på mig sen dag ett, men samtidigt känner jag ju att jag hela tiden vill utvecklas och hitta nya vägar. Så det är lite läskigt, måste jag säga.

Strax innan hon släppte förra skivan drabbades hon av kalla fötter. Tanken på att vem som helst snart skulle ha möjlighet att bedöma hennes känslor och tankar var nästintill överväldigande.

– Bara någon dag innan skivan skulle släppas lyssnade jag igenom den och tänkte "fan, vad har jag gett mig in på?" Då kände jag nästan att jag ångrade mig, jag ville dra tillbaka allting.

Men lyckligtvis blev det inte så, och när musiken väl var ute märkte hon att det var många som kände igen sig i hennes texter.

– Det känns overkligt och det ger mer än vad det tar att lämna ut sig på det där sättet. Så det blir … jag vill inte säga plus minus noll, för det blir ju snarare plus minus plus.

I Don’t Know A Thing About Love kommer i augusti och består av en rad berättelser om kärlekens olika skepnader – den trygga, den destruktiva, den pirriga.

– Jag skulle säga att det handlar om olika stadier i olika relationer. Oavsett vem man är som person eller var man befinner sig känslomässigt kan man nog hitta något att relatera till.

Och nu har hon på riktigt börjat landa i hur hon vill att det ska låta. Dock menar hon att ett sound inte är en slutdestination – utan en resa som pågår hela karriären. Om tio år kanske hon vill låta på ett helt annat sätt. Att ha hittat en publik som uppskattar det man gör är på många sätt en välsignelse, men det är inte ovanligt att artister som väljer att trampa upp nya stigar möts av kritik från besvikna fans som inte känner igen sig i musiken.

– Det känns jättebegränsande! Man måste kunna få vara i gränslandet och kombinera olika genrer med varandra. Samtidigt, när jag tänker tillbaka på när jag lyssnat på mina idoler så har jag ju också varit jävligt hård. Men jag tror att vi måste bli mer öppna för att saker och ting förändras, utvecklas och växer.

Något annat som växer är Janices repertoar. Trots att nästa EP inte släpps förrän i augusti har hon redan påbörjat arbetet med uppföljaren.

– Jag skulle vilja släppa del två redan i höst men vi får se om det blir lite tight, den kanske kommer tidigt nästa år istället.

Men innan dess ska hon hinna med en festivalturné, ett antal nya singlar och inte minst en musikvideo till Hearts Will Bleed.

– Jag älskar det här så innerligt och hoppas att folk kommer göra det också. Jag älskar min första skiva också, såklart, men det är någonting med musiken som kommer nu som gör att jag hoppas att andra känner lika mycket som jag.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA