x

"Madonna lät som Ebba Busch Thor i Så Ska Det Låta" – vi listar ESC-finalens märkligaste upplevelser

"Madonna lät som Ebba Busch Thor i Så Ska Det Låta" – vi listar ESC-finalens märkligaste upplevelser

Årets upplaga av Eurovision Song Contest har varit ovanligt omskriven. I slutet av förra veckan sammanfattade GAFFA de viktigaste snackisarna att ha koll på inför finalen – men hur blev egentligen resultatet? Här kommer en fullständig analys med högst professionellt tyckande.

1. Islands hajpade protestplaner

En monumental besvikelse. Efter Hataris högljudda skrävlande förväntade jag mig någon slags spektakulär bojkottaktion – kanske med sjungande palestinier som stormade scenen, ett långt politiskt brandtal infogat i andra refrängen eller ett omfattande sabotage som fick strömmen att gå i hela arenan. Det hade varit en protest. Istället fick vi en halvslapp halsduk i green room. Lägre ribba än så kan man knappast ha som antikapitalistiska BDSM-technoister.

2. The one and only Madonna

”Är det inne med ögonlapp?”, frågade jag mitt Eurovisionsällskap när Madonna äntrade green room i sin pajiga utstyrsel. Jag förstår, när man varit stilikon i decennier är det lätt att ta sig vatten över huvudet – men någon form av omvärldsanalys kanske vore på sin plats efter 60. Sedan kan man fråga sig vad den stelbenta intervjun tillförde över huvud taget. Cringe-nivån slog fullkomligt i taket när programledaren presenterade henne som ”sin framtida fru” och diskret meddelade sin partner att han ville skiljas. När den pärsen äntligen var över kom nästa, nämligen den smärtsamt risiga falsksången i Like A Prayer. Såg du inte finalen? Då kan du omöjligt förstå. Vi talar inte om någon sur ton här och där, utan ett konstant glidande mellan tonarter. Det lät som Ebba Busch Thor i Så Ska Det Låta. Kanske värre. I den andra låten Future passade även världens största popdrottning på att klämma in ett diskret politiskt ställningstagande i form av flaggor på dansarnas rygg. Gäsp. En ofarligare protest har sällan skådats i direktsänd TV.

3. Den nya röstningspresentationen

Tumme upp! Äntligen är det någon i den internationella public service-sfären som förstår värdet av en väl uppbyggd dramaturgi. Att presentera publikens röster nerifrån och upp, utefter hur många poäng de fått av jurygrupperna, var ett genidrag. Spänningen höll sig in i det sista och hela röstningsproceduren upplevdes som betydligt mer intressant än den gjort tidigare år. Visserligen ledde det till TV-historisk besvikelse (John Lundvik) och okontrollerat raseri (jag) när vinnaren till slut avslöjades, men vad är väl en Eurovisionfinal utan ett och annat slaganfall?

article_header

(Foto: Skärmdump SVT Play)

4. John Lundviks dubbla nederlag

Innan någon börjar gnälla; ja, självklart är det bra att komma sexa i Europas största musiktävling. Yadayada, vi vet. Att han däremot tilldelades knappt hälften så mycket publikpoäng som Norge (!!!) kan närmast betraktas som en krigsförklaring. Lämna EU, nu med detsamma. Som om detta inte vore traumatiserande nog – det bidrag där han medverkade som låtskrivare kom på en förnedrande sistaplats. Storbritannien har visserligen inget lysande Eurovision-CV, men jag undrar om inte resten av Europa till slut gått samman i en gemensam Brexit-hämnd. John Lundvik skyller storsint nog nederlaget på den brittiska sångaren och menar att "det varit lite tufft med tonarter". Skönt att vi inte kastar varandra under bussen.

article_header

(Foto: Skärmdump SVT Play)

5. Säkerhetsläget

Vi klarade oss från både flygbombningar och terroristattacker, det är väl så gott som något. Särskilt med tanke på att Christer Björkman inte fanns på plats under kvällen och evenemanget således stod helt oövervakat. Han fick nämligen en blodpropp i halsen och missade därför sin (eventuellt) sista Eurovisionfinal någonsin. Att något hotar hälsan hos Sveriges mello-konung nummer ett bör visserligen betraktas som ett säkerhetshot i sig, men just nu är vi bara glada att han är okej. Krya på dig, Christer!

article_header

(Foto: Wikimedia Commons/Albin Olsson)

Om du vill se hela spektaklet med egna ögon finns det fortfarande tillgängligt på SVT Play. Ha det så kul!

LÄS OCKSÅ: Svensk indieveteran bakom Eurovisionvinnaren


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA