x

Sparsmakad pop som nått ut

Sparsmakad pop som nått ut

Upp på den lilla scenen kliver en närmast timid ung artist och sätter på sig sin elgitarr. “Jag ska spela några låtar … som jag skrivit själv. Men de har inga namn, så …”, säger hon innan sovrumspoppen börjar ljuda i lokalen. 

Det hade kunnat handla om en ny, helt okänd ung talang. Och visst, det kanske det gör också. Enda skillnaden är att 18-åriga Mimi Bergman, som kallar sig Mimi Bay, har streamats många miljoner gånger på Spotify och Youtube. Trots de framgångarna var spelningen på Oceanen i Göteborg hennes blott andra.

– Jag har bara gjort det för mig själv innan, det är så skönt att bara sitta på sitt lilla rum och hålla på. Så det är läskigt när man ska dela med sig av det live, men det var kul, säger Mimi Bergman när vi träffas någon vecka efter spelningen. 

Från youtuber till musiker

Hon är uppväxt på en liten ö utanför Orust på västkusten. Musiken har ständigt varit närvarande, delvis tack vare en mamma som jobbar med musik. Men Mimi själv har inte gått musikskola, inte tagit vägen via replokaler eller liknande. Istället har hon nått sina följare och lyssnare på det sätt som många gör nuförtiden – via sociala medier. I Mimis fall handlar det om Youtube.

– Jag hade tråkigt och ett behov av att uttrycka mig kreativt, sen tyckte jag det var kul att redigera. Så jag bara började. Jag gjorde det inte för att bli känd, men sen slog det bara till.

Roliga, knasiga filmer laddades upp. Det vardagliga, det vanliga. Smink, mode och så vidare. Folk började gilla det hon gjorde, en video blev viral – framför allt internationellt eftersom hon pratade engelska – och sen fortsatte det. Så småningom började även musiken dyka upp på kanalen, såväl genom några covers som hennes enkla ukelele-kompade låtar från EP:n I Will Be Okay. Med tiden blev det allt mindre roliga videor och mer musik utanför Youtube.

– Eftersom musiken alltid varit en del av mig så blev det en del av min kanal, men överlag har jag aldrig tänkt att jag vill bli en youtuber. Det var mer som en fas. Nu låter det som att jag använde Youtube för att komma fram, så var det inte. Jag tyckte om att hålla på med det, sen gjorde jag det inte längre och då slutade jag … och så fortsatte jag med det jag tycker om – musiken.

På första EP:n var det bara en ukulele och din röst, lyssnar man på nya singeln Really och en del av dina andra mer senare släpp är det ett lite mer fylligt sound. Har det alltid varit tanken?

– Ja, för det var inte som att jag bara lyssnade på ukulelemusik då heller. Det var vad jag kunde göra. Men jag blir så ledsen när folk säger “åh, du har förändrats” som något negativt. Man måste få utvecklas och hitta sig själv. Jag var kanske 15-16 när jag släppte de första låtarna, det är inte så lång tid sedan men det har hänt så mycket på den tiden, säger hon och kommer in på hur det började:

– Jag har skrivit sen jag var jätteliten, men jag kunde inte spela gitarr eller piano. När jag fick en ukulele så började jag bara testa. Nu är det nästan lite skämmigt, så att jag önskar att jag inte gjort det. Men det har ändå tagit mig dit jag är idag och man måste börja någonstans …

Faller under radarn

Trots alla streamingframgångar kan jag inte hitta någon intervju med dig om Mimi Bay och bara en enda text om din musik … 

– Ja, man faller under radarn på något sätt … jag gillar det. Mycket har hänt, om man kollar på siffror, men det är inte många här i Sverige som vet vem jag är. Det är rätt skönt.

Mimi Bergman har över 225 000 följare på Youtube och drygt 67 000 på Instagram. Trots det känns hon, tiden vi lever i till trots, väldigt lite som någon influencer. Snarare tvärtom – “andra hade kanske haft massa sponsrade inlägg eller jagat pengar, men jag har inget behov av det”. Hon uppdaterar sällan, säger att hon nästan får ångest av Instagram och verkar tycka att situationen hon hamnat i är lite konstig. Själv är hon istället mest fokuserad på att bara fortsätta hålla på med det som är viktigt.

– Vad jag vill göra? Åh … jag vill göra det jag blir glad av. Det är som frågan om vad man ska göra efter studenten. Jag vet inte. Jag vill skriva musik, så får jag se vad jag dras med i.

VEM? Mimi Bergman aka Mimi Bay började skriva låtar som åttaåring. 

– Jag skrev texter och sen frågade mamma om vi skulle göra något med dem, så jag satt i hennes knä vid pianot och fick välja vilka ackord hon skulle spela.

Tio år senare skriver och producerar hon bättre än de allra flesta och har redan streamats miljontals gånger.

VAD? Sovrumspop. Från början spelat på bara en ukulele, men sen dess har soundet utvecklats och blivit allt större för varje nytt släpp. 

– Jag går igång på ackord, på spänningen mellan dem. Sen tycker jag väldigt mycket om att skriva text. Hur det blir musik sen, det vet jag inte.

VAR? Uppväxt på en liten ö utanför Orust på västkusten. Delar numera sin tid mellan uppväxthemmet och övernattningslägenheten i Göteborg, där hon i höst börjar sista året på gymnasiet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA