x

Det här får du inte missa på Way Out West

Det här får du inte missa på Way Out West

I vanlig ordning satsar GAFFA stort på Way Out West. Även i år hittar ni GAFFA-Vagnen till höger om Linné-scenen och här bjuds det på intervjuer, exklusiva spelningar, panelsamtal och quiz!

Men det händer ju även lite andra grejer i och omkring Slottsskogen. Vi bad våra skribenter och fotografer, som planerar att besöka festivalen, om deras bästa tips. Här kommer resultatet.

Jonathan Eklund:

– Vad gör Perel för musik egentligen? Någon form av syntig – emellanåt lätt ambient – techno. Kanske. Och just ja, texter på tyska till på det också. Det spelar egentligen mindre roll vad det är för något, det viktiga är att det är bra – vilket det också är. I ett Dungen-startfält som ser mindre intressant ut än tidigare år sticker Perel ut som ett rackarns starkt och intressant kort. Missar man den spelningen är man rätt dum.

En som spelade i Dungen för ett par år sedan men som nu bytt upp sig till att spela live i Linnétältet är Jon Hopkins. Med förra årets bästa album i bagaget – ja, Singularity var förra årets bästa album – lär det här bli något alldeles extra. 

Jan Pieter van Eerde:

Viagra Boys. Jag har lyssnat på dem ganska mycket och läst recensioner om deras liveuppträdanden det senaste året. Av olika anledningar har jag lyckats missa alla konserter de har haft i Stockholm. Så ... jag är taggad att fota dem och se om de lever upp to the hype :)

Kristofer Hedlund:

Perel går från klarhet till klarhet på sina släpp, och live är hon fantastisk. Hon mixar upp sina DJ-set med sång över syntpop och house.
 
Jonathan Sindihebura:
 
 
– Bristol-bandet Idles står på Linnéscenen klockan 15:50 på torsdag. Det är ett problem, på ett bra sätt. Okontrollerat svett och milda stämbandsskador går inte att undvika när du hör Danny Nedelko och Never Fight A Man With A Perm live från kanske det mest kraftfulla bandet vi har på lineupen. För mig finns det dock inget bättre sätt att inleda festivalhelgen än vad jag förväntar mig kommer att bli en defibrillering i musikform. 
 
Sara Karlsson:
 
 
– Tidigare i år släppte popdrottningen Veronica Maggio ett efterlängtat och övertygande album, Fiender Är Tråkigt, som fick fem stjärnor av GAFFA. Det ska bli väldigt spännande att se hur det gör sig live och hur det platsar i en festivalatmosfär som Way Out Wests. Vi hoppas på mer vänner än fiender för Maggio vid Flamingoscenen!
 
Janne Hallman:
 

Idles (torsdag.) Punkband från Bristol, som på hemmaplan ses som 2000-talets motsvarighet till Sex Pistols och Clash. Håller inte helt med om det, men bandet är otvetydigt otroligt ösiga live. Texterna om mansgrisigt beteende och psykisk ohälsa är också mycket bra och viktiga.

Stereolab (fredag.) Det återuppståndna psychrock/coctailpopbandet är lika relevanta idag som för 20 år sedan. Räkna med en schyst blandning av mäktiga gitarrväggar och mjuka grooveslingor.

Amason (lördag). Hobbyprojektet har vuxit från en spontan idé till att bli ett av de bästa och mest intressanta banden i landet. Efter några års tystnad är kvintetten nu tillbaka med dubbelalbumet Galaxy I (kommer 16 augusti) och Galaxy II (släpps under våren). Vill man vara först med att höra de nya låtarna så är det på WOW man ska befinna sig.

Tommy Juto:
 
 
 – Orville Peck (torsdag). En av de mest emotsedda spelningarna på årets festival är den mytomspunne präriecroonern från Kanada. Vem gömmer sig egentligen bakom den iögonfallande masken? Om du skulle råka veta – SSSSCH! – säg inget. Ärligt talat vill jag inget veta. Jag vill bara se och höra den mystiske främlingen med sin skarpa barytonstämma montera ned cowboystereotypen till småpartiklar och låta dem likt tumbleweed rulla ut genom entrédörren vidare i vinden.  
 
Jenny Jacobi Abrahamsson:
 
 
– Filmfestivalen! Programmet verkar helt fantastiskt. En kan ex se Jacob Frössén's The Heart Is a Drum om Klaus Dinger och Neu, Giro Arlotta's We Intend to cause Hadoc om WITCH och Emmanuel “Jagari” Chanda och featuredokus som Penny Lane's Hail Satan och samtidsdystopin Anthropocene: The Human Epoch.
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA