x

2019 ÅRS BÄSTA ALBUM: Plats 30 – 21

2019 ÅRS BÄSTA ALBUM: Plats 30 – 21

Det är återigen dags att sammanfatta ett albumår. 30 album som fastnade på vägen. 30 album som stannade kvar.

30. Cult Of Luna – A Dawn To Fear

När det gäller Cult Of Luna har vi vant oss vid konceptalbum med en mer eller mindre sammanhängande story och i så måtto är den föreliggande skivan ovanlig. Denna samling har enligt låtskrivare och sångare Johannes Persson kommit direkt från hjärtat och inte inordnats i något förhandsbestämt koncept. Icke desto mindre råder en fin harmoni i albumets låtstruktur och det finns inte något parti som känns som utfyllnad eller som plattan skulle mått bättre av utan (AS)

29. Automatic – Signal

Den här LA-trion gör nåt så icke-LA-aktigt som att frossa ner sig i Neu! och svängig postpunk. De formades under 2017 och snacket gick snabbt om en grupp som var något alldeles extra live. På skiva är de förmodligen knappast sämre utan fångar in det skeva och intressanta med bravur. Släpptes via eminenta bolaget Stones Throw. (DH)

28. Charli XCX – Charli

Charli XCX befinner sig i något slags poppens förtrupp. Charli består av retrofuturistisk avantgardepop som i vissa stunder övergår i ren industrimusik – typ Nine Inch Nails alltså. Och det är här Charlis styrka ligger. I korsningen mellan mainstreamindustri och något slags pop som inte är inställsam överhuvudtaget. (EV)

27. Maggie Rogers – Heard It In A Past Life

Musiken framhäver de melankoliskt meditativa stämningarna, men underordnar sig hela tiden text och frasering utan att släppa rytmen och tillför dessutom “hooks” att hänga upp melodierna på. Maggie Rogers ber inte om ursäkt för sig och tillförde 2019 en unik indieröst med nästan helande kvaliteter, om än i mainstreamförpackning. (SK)

26. Veronica Maggio – Fiender Är Tråkigt

Hon söker brister hos sig själv i en slags evig, osäker tonårsångest. Den urartar dock aldrig i att tycka synd om sig själv, mycket tack vare finesser i texterna som: “Du står i motljus/Jag står emot ju”. Fiender Är Tråkigt känns som genuin Maggio-pop med lite annorlunda skärpa. (SK)

25. Michael Kiwanuka – Kiwanuka

Det här är det bästa soulalbumet som släppts sedan Voodoo! Samarbetet med Danger Mouse och Inflo tas till nya och oanade höjder. Borta är det tillrättalagda och lite för snälla soundet. Nu blandas den klassiska soulen plötsligt med giftiga gitarrsound som grävts fram ur olika garage från 60-talskyrkogården. Sättet I've Been Dazed byggs upp del för del för att till slut nå ett explosivt crescendo är lika mycket Spiritualized som det är Marvin Gaye. (FLa)

24. Rammstein – Rammstein

Rammstein är en samling artister som icke lämnar ett embryo av en idé åt slumpen, och det hörs tydligt på denna musikaliska urladdning att bandets oändliga tillgång till krut alltid är ytterst lättantändligt. Tyskarna återvände med en sann välsignelse till självbetitlad neue deutsche härte-koloss. (AT)

23. DIIV – Deceiver

Med mer skugga och mindre färg är det som att de använder sig av en mörkare, mer nyansrik ljudpalett för att måla upp sitt sound. DIIV hittade till distpedalen vilket skapade en annan tyngd till deras kraut. Med Deceiver grottade Zachary Cole & co. ner sig i 90-talets grungiga vrår, med den äran. (JSö)

22. Freddie Gibbs & Madlib – Bandana

Freddie Gibbs och Madlibs andra albumprojekt som “MadGibbs” är en match made in heaven. Tillsammans med gäster som Pusha T, Killer Mike, Anderson. Paak, Yasiin Bey och Black Thought skapar de old school-vibrerande hiphop som känns mer samspelt och pålitligare än någonsin. (DH)

21. Lagwagon – Railer

Nionde fullängdaren startar med ett stolt gitarrsolo. Sen är det fullt ställ i tolv spår. När band som hållit igång i 20 eller 30 år ska hitta tillbaka till rötterna blir det lätt pannkaka. Men i det här fallet uppbringas en genuin energi och ett material som varken känns nostalgiskt eller tillgjort. Lagwagon återvände med Hang 2014 och verkade vara något stort på spåren. Fem år senare har kvintetten slipat klart på Railer, rena rama diamanten. (KH)

Kolla in plats 20 till 11 här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA