x

ETEP 2019: Succéer från Skandinavien

ETEP 2019: Succéer från Skandinavien

Sponsrad artikel

Eurosonic Noorderslag (ESNS)
 går årligen av stapeln i nederländska Groningen, och har ett upplägg som känns igen från arrangemang som Iceland Airwaves, Tallin Music Week och svenska Where’s The Music. Konserter varvas med musikrelaterade konferenser, och fokus ligger endast på europeiska artister.

Ständigt utsålda Eurosonic lockar varje år över 40 000 besökare och erbjuder runt 350 konserter på över 40 olika scener runt om i Groningen. Arrangemanget är dessutom 100 % ideellt, och fokuserar uteslutande på showcase – syftet är att stimulera utbytet av up-and-coming-artister över europeiska gränser.

2003 startade ESNS dessutom initiativet ETEP, The European Talent Exchange Programme, som ett ytterligare verktyg för att möjliggöra ett utbyte av artister och talanger mellan olika europeiska festivaler och musikforum. ETEP fungerar lite som Erasmus-programmet, och anslutna artister får möjlighet att uppträda för talangscouter, skivbolag, festivalarrangörer med mera.

Varje år listar ETEP sina största success stories – de artister som tack varje sin anslutning har fått flest antal gig på festivaler som samarbetar med programmet. GAFFA har spanat in fyra av de största skandinaviska succéerna som spelade 2019 års Eurosonic-festival.

Iris Gold (dk)

Med gig på totalt åtta ETEP-anslutna festivaler var sångerskan Iris Gold, med rötter i Indien, Jamaica och Danmark, en av 2019 års mest framgångsrika ETEP-artister. Hela turnén sträckte sig över betydligt fler konserter än så, med gig i allt från Malmö till Rumänien och Wales. Iris Gold växte upp med influenser så spridda som Jefferson Airplane och The Beastie Boys, och har en live-show som ger vibbar av allt från Prince till Wu-Tang Clan och Janelle Monaé. Hennes starka scenuttryck, texter som hyllar mångfald och musik som varvar hiphop med soulpop har hjälpt henne till förbandsgig åt bland andra Taylor Swift och Robbie Williams, och spelningar på Spot och Roskildefestivalen. Det är ingen tvekan om att Iris var ett av 2019 års största bevis på de dörrar ETEP öppnar.girl in red (no)

Marie Ulven Ringheim, född i Norge 1999, nådde sju ETEP-anslutna festivalspelningar 2019, bland annat i Frankrike och Island – och på omtalade The Great Escape. Singer-songwritern lärde sig själv spela gitarr och piano – och att producera – hemma i sovrummet, och har fått enorm uppmärksamhet under sitt artistnamn girl in red för sin förmåga att tala till tonåringar med sina anthems. Maries indiepop behandlar ärligt och öppet ämnen som osäkerhet, mental hälsa, sexualitet och kärlek, baserat på egna upplevelser och prövningar. Singeln I Wanna Be Your Girlfriend har spelats över 40 miljoner gånger på Spotify och hyllats i New York Times – totalt nådde hon över 150 spelningar 2019.Linn Koch-Emmery (se)

Den flitiga GAFFA-läsaren bör inte vara obekant med namnet Linn Koch-Emmery, som nådde fyra ETEP-anslutna festivalspelningar 2019. Förutom att ha valts ut som ett av våra största framtidshopp i en artikel 2019 har hon gästat GAFFA-podden och pratat om festivalminnen i vår stora festivalbilaga. Hennes indiepräglade, euforiska lo-fi-rock’n’roll har synts i framgångsrika spellistor över hela världen, och hon har spelat med Johnossi och Pussy Riot, turnerat över hela Europa samt uppträtt i USA och Mexiko. Hall Of Fame-invalda Seymour Stein, känd för att varit vice ordförande på Warner Records och signat legendarer som Ramones och Madonna, hyllade Linn som festivalens bästa artist när hon spelade på MUSEXPO i LA.


Farveblind (dk)


Danska Farveblind, bestående av Jens Asger Lykkeboe och Magnus Pilgaard Grønnebæk, nådde tre ETEP-anslutna festivaler inklusive Roskildefestivalen. Producentduons kompromisslöshet och fängslande konserter har gett dem otaliga toppbetyg, och tidningen Clash Magazine kallade dem för The Chemical Brothers arvtagare. Faktum är deras vansinniga dansgolvsfyllande mix av pop och techno, som gjord för adrenalinpumpade rave, lockade till sig den brittiska producenten Steve Dub som arbetat med just The Chemical Brothers, The Prodigy, Moby med flera. Trefaldigt Grammy-belönade Dub producerade debut-EP:n Boxes som släpptes i början av 2019.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA