x

KRÖNIKA: "'Skandaltalet' gjorde hela P3 Guld"

KRÖNIKA: "'Skandaltalet' gjorde hela P3 Guld"

Jaha, jag kan knappast vara den enda som tycker att det är mycket som är helt jävla uppochned i samtiden.

Hur mycket jag än älskar Z.E och Refused, så hade den förstes drogromantik och de senares revolutionsromantik ingenting på Arre! Arre! den här kvällen. Rubrikerna har bland annat skrikit: ”skandalomsusat tacktal”, ”direktsända attacken” och ”rockbandets politiska kupp”. Det som hände var alltså att Malmöbandet Arre! Arre! Tog hem kategorin årets rock/metal på P3 Guld-galan. I konkurrens med bland andra giganterna Opeth och genomhyllade Wormwood. Ja, det är en märklig kategori det där, som ställer riot grrrl-bandet Arre! Arre! mot Wormwoods folk-black-metal. En lika orimlig kategori som ”årets hiphop/r’n’b”. Bandet gick upp för att ta emot priset och som avslutning ropade Mattis Årestad:

”Jag vill tacka alla som gömmer flyktingar, alla som sliter inom vården, alla som jobbar på kvinnojourer. Ni är de riktiga hjältarna. Tack alla som röstar rött. Fuck Jimmie!”

Sedan droppade hon micken i golvet.

Kvällens värd kände sig givetvis nödgad att ta avstånd från Årestads uttalande, men visst fasen såg det ut som att Kodjo Akolor gjorde det med glimten i ögat. För det är ju så. Hen hit och hen dit är inte ”här för att försvara sig”, som det alltid heter i public service. Sveriges Radio ska förhålla sig opartiska och så vidare. Det ska bli intressant att se hur denna praktik kommer att gå till när Sverigedemokraterna och deras polarpartier har tagit över makten. Vilka partier det nu blir som kan tänkas ingå i ett ”konservativt” block. Eller så finns inte ens public service kvar då.

Vad tror ni hände sedan? Luttrade sociala medier-användare anar nog. Japp, radikalhögerns kreti och pleti tog till tangentborden och hävde ut sin ilska på Arre! Arre!:s Facebooksida. Antingen har de tagit Aristoteles på orden, som såg ett värde i att leva ut sin ilska, eller så kan de inte ens följa de mest banala levnadsreglerna för hur man beter sig i ett civiliserat samhälle.

Vi har glidit så jävla långt bort från vad som är rimligt. Årestad hyllar arbetarklassens kvinnor, de som räddar (flyktingars) liv och kastar skit på en uttalad rasist. Det leder till att hon och hennes band får löpa invektiv-gatlopp i sociala medier. Sedan kan ju detta vara det rödaste skynket för SD-svansens småtjurar. Ett feministiskt band bestående av endast kvinnor utan fotomodellskroppar och som dessutom hyser humanistiska åsikter.

Den plats vi har hamnat på är inte en bra plats. Det är uppochnedvända världen. Det är inte kontroversiellt att kritisera en rasistisk nyssnazist. Det är varken en "attack", en "politisk kupp" eller någonting "skandalomsusat". Det är allmänt hyfs. All eloge till Arre! Arre! och Årestad för vinsten och detta utspel. Refused såg närmast ut som Jan Myrdal i jämförelse, med sina riffiga revolutionsutspel. Och Z.E var inte ens där. Arre! Arre! gjorde hela galan. 

För övrigt anser jag att Gammal är den sämsta skiten som hänt det här landet. Vad gäller musik vill säga.

Och, ja, fuck Jimmie!

LÄS OCKSÅ: Youtube censurerar svensk duo – "Ja, vad ska man säga?"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA