x

"Jag fick härja fritt dygnet runt" – RESAN med Sylvester Schlegel

"Jag fick härja fritt dygnet runt" – RESAN med Sylvester Schlegel

I fredags släppte Sylvester Schlegel det hyllade albumet Röka Inomhus. I GAFFAs artikelserie RESAN berättar han om några starka upplevelser vid sidan av The Ark.
 
Öppna för Bob Dylan
– Jag fattar fortfarande inte hur detta gick till. Någon måste ha varit skyldig någon en stor tjänst, för Dylan brukar nästan aldrig ha förband. Inte i Sverige i alla fall, men på något ofattbart vis fick jag äran att öppna på två Sverige-spelningar 2014. Restriktionerna var såklart stenhårda och jag träffade aldrig Bob in person (kanske lika bra?), men spelningarna var otroliga, både mina och Bobs. Jag brukar då och då roa mig med att jag förmodligen, om än för ett kort ögonblick måste ha existerat i Bob Dylans medvetande. Sedan dess har jag nypt sönder mina armar, för sånt här händer liksom bara inte.
 
gallery_large
 
"Jag fick härja fritt dygnet runt i ett halvår"
– Inför inspelningen av min nya skiva Röka Inomhus erbjöd mina goda vänner Viktor Brobacke och Amanda Fritzen mig att hyra in mig i deras teaterateljé i anrika ”Kapsylen-kolektivet” på söder i Stockholm. Jag fick härja fritt dygnet runt i ett halvår och fyllde min hörna med gamla syntar och trummaskiner som jag tvingade mig själv att lära mig. Det var högt i tak i alla bemärkelser och skivan är extremt präglad av den speciella atmosfär som bara finns på kapsylen. ”Vangelis Wreesvijk” och ”Inga Gill-Scott Heron” var några av ledorden. Som ett tivoli i en bunker skulle det låta och jag kom faktiskt ganska nära.
 
gallery_large
 
Samarbeta med genier
– Jag har alltid haft ynnesten att få spela med fantastiska människor. Allt ifrån mängder av geniala smålänningar jag växt upp med till alla de osannolika och otroliga artister jag mött tillsammans med Augustifamiljen. Inför turnén som följde efter min andra skiva lyckades jag få ihop ett drömband med medlemmar ifrån bland annat Kent och Melody Club. Är evigt tacksam för vad dessa genier gjort för mig.
 
gallery_large
 
Två havererade USA-karriärer
– Fröet till min solo-karriär såddes förmodligen i samband med att The Ark turnerade med Dungen som förband 2002. Tycke uppstod och när turnén var över bildades The Guild med bland andra Reine och Fredrik ifrån Dungen. Jag skrev låtarna, sjöng och spelade gitarr, något jag längtat efter sedan barnsben. Vi släppte två fylle-skivor där vi oblygt släppte loss våra mest The Band- och Faces-romantiska sidor och hade några stökiga, men fantastiska år tillsammans med en havererad USA-karriär som grädde på moset (min första av två, hittills). Elias Modig ifrån The Guild är fortfarande en av mina närmsta bundsförvanter.
 
gallery_large
 
Lyssna på den nya plattan här:
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA