x

Blues Pills har fått smaka på kvinnohatet

Blues Pills har fått smaka på kvinnohatet

Det nya albumet beskriver Blues Pills som mognare med mer “raw power” och livekänsla än tidigare. I ett gammalt vattenverk i Örebro har de byggt sin egen studio och producerat albumet själva, med hjälp av bland annat The Hives och den kände mixaren Andrew Scheps (Red Hot Chili Peppers, Beyoncé, Adele, Iggy Pop med flera). 

Det är första albumet där vi gjort allt själva, från start till slut utan producenter, säger Zack Anderson och fortsätter:

– Vi var bara själva i studion, spelade in hela albumet, skrev alla låtar, så det var som när vi började skriva låtar “back to the roots”.  

Att samla på sig inspelningsutrustning och spela in blev nästan som ett sidoprojekt för Zack. Han berättar hur han spelade in andra band och hur det gav honom erfarenheter de kunde använda när de gjorde sitt eget album. 

Jag tänkte nog aldrig på vad slutprodukten skulle bli, vi bara började skriva. 

Samtidigt menar han att de nu kunde utnyttja allt de lärt sig under vägen, vilket gjort dem till bättre låtskrivare. Elin Larsson hade koppling till Nicholaus Arson, gitarrist i The Hives, då de båda bor i Fagersta och istället för en producent kunde de använda honom som bollplank. Han fick dem att förenkla, förkorta och bara spara de bästa delarna av varje låt.

– Låtarna är väldigt personliga allihopa, det var mycket som hände under de senaste två åren för alla, personligen, säger Elin och Zack fyller i:

Vi listade äntligen ut hur man skriver låtar om riktiga erfarenheter och hur vi kan uttrycka oss med en låt. 

Stolt kvinna

Första singeln ut från nya albumet är Proud Woman, ett riktigt “power anthem”, som skapade överraskande starka reaktioner. Det blev debatt på deras Youtube-kanal, så till slut fick skivbolaget stänga av kommentarerna. Många uttryckte kvinnohat och till slut handlade det inte längre om musiken eller bandet.

E: – Det är tråkigt, men det är därför den behövs! Jag önskar att jag hade hört en sån här låt när jag var liten.

Men det ska tilläggas att de också fått mycket positiv respons, speciellt av kvinnliga kollegor, men även av män.

Z: – Jag tycker det har varit intressant att se hur starka reaktionerna varit på båda sidor. Vi var kanske inte riktigt redo för den negativa sidan av reaktionerna. För oss är det så självklart att allt borde vara jämlikt, så det kändes inte som ett kontroversiellt budskap. Det var ögonöppnande att se alla dessa medelålders män där ute med alla negativa kommentarer. 

Denna negativa kritik verkar mest ha sporrat bandet.

K: Jag är beredd att ta det ett steg till nästan för att provocera fram en reaktion, för man blir så jävla utmattad av att läsa dessa idioters kommentarer!

E: Jag har lärt mig sen tidigare att aldrig kolla kommentarer. Jag har ju fått så mycket skit i den här industrin. Jag har fått mycket kärlek också, men jag har ju blivit dömd på grund av att jag är kvinna. Så det här är ju egentligen “piece of cake”. 

Mellan två stolar 

Med ett skivbolag och management baserade i Tyskland och Österrike har Blues Pills byggt upp en karriär som sträcker sig utanför Sveriges gränser. När jag frågar vilken plats de tycker att de tar på musikscenen 2020, menar de att de hamnat lite mellan två stolar. 

E: Vi är på ett metal-bolag men vi är inte särskilt metal, men vi är inte särskilt mycket pop heller för att vara på ett major label. 

Livelängtan

Tyvärr har Coronaviruset satt käppar i hjulet för kommande turnén men de är väldigt exalterade över att så småningom få komma ut och spela live igen, förhoppningsvis i höst  dessutom med senaste tillskottet Kristoffer Schander på bas. 

Z: Det känns som när man började spela i band, bara för skojs skull. De nya låtarna funkar väldigt bra live jämfört med förra albumet, som hade mer studiosound. Nu låter det väldigt mäktigt live och riktigt bra. 

Vem? Blues Pills består av Elin Larsson (sång), Zack Anderson, tidigare Radio Moscow (gitarr) André Kvarnström (trummor) och Kristoffer Schander (bas). 

Vad? Psykedelisk bluesrock med 60/70-talsvibbar. På gång med sitt tredje album Holy Moly!, varifrån två singlar släppts hittills, Proud Woman och Low Road. De är sajnade av tyska Nuclear Blast. 

Var? Bandet är baserat med egen studio i Örebro men Elin bor i Fagersta och Zack i Karlstad. 

Z:  Jag vet att ibland kunde de andra bli frustrerade på mig eftersom jag bor i Karlstad och vi spelade in i Örebro, så sov jag i studion genom hela processen, och det var också jag som typ skötte inspelningen och jag spelar gitarr och bas på albumet, så jag bodde där och jobbade på det varje dag och ibland kom de tillbaka till studion och då hade jag arrangerat om en hel låt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA