x

Konsten att anordna en drive-in-minifestival

Konsten att anordna en drive-in-minifestival

I en kris får man tänka om. Skivbolaget Welfare Sounds var förmodligen först i Sverige med att anordna en drive-in-minifestival. På Valborgsmässoafton intog banden Division Of Laura Lee, Beverly Kills och Terra Kajskjul 105 på Bananpiren i Göteborg medan bilarna placerade sig framför en storbildsskärm där man tidigare har kunnat se filmer. Ljudet från scen sändes ut i FM-bandet och rattades in i bilarna på plats.

– Jag är fortfarande tagen av hur maffigt det var och hur bra allt blev, säger Alma Westerlund från Beverly Kills till GAFFA och fortsätter:

– Jag tar med mig hopp om att live-scenen fortfarande lever. Att säkra arrangemang går att genomföra. Också ett otroligt sug efter att själv få gå på en spelning när allt väl är över. 

Alma berättar om upplevelsen att stå och kolla på Terra på en liten datorskärm vid merch-bordet och sjunga med till Underbara Saker Kommer Hända Oss

– Kan knappt vänta tills jag får göra det på riktigt. Sen har jag även en nyfunnen kärlek för pyroteknik! 

Hur fungerade det i praktiken med tut-applåder?

– Det var jublande! Även om spelningen flyttades från piren och den stora LED-skärmen och in i Kajskjul 105 istället. 

Division Of Laura Lee drog igång kvällen med bravur och trots de hamrande trummorna så letade sig signalerna in mellan stålväggarna. 

– Jag och gitarristen John Jonsén skyndade oss ut på piren och lyssnade andaktsfullt. Vi hörde ingenting själva under den egna spelningen, men det vägdes upp med råge väl när crewet, bandet, bolaget, ja alla inblandade sprang ut på piren och framför strålkastarna tog emot tut-applåderna medan regnet öste ned. Ett väldigt speciellt avslut på en väldigt speciell kväll. 

Är det här något du kan tänka dig att göra fler gånger?

– Ur ett bandperspektiv känns det lite som en engångsgrej för oss, just på Bananpirens bioduk i alla fall. Jag har svårt att se hur det skulle kunna genomföras bättre än så här och då finns det ingen större mening med det. Snarare önskar jag att fler arrangörer följer samma spår och ger andra band en chans att få göra samma sak. 

En av arrangörerna bakom kvällen, Erik Toresson, kan se tillbaka på en lyckad kväll.

– Det sålde slut direkt, bilarna tutade som fan mellan låtarna och vi blåste av en massa pyro på slutet! Vi är jätteglada över att allt funkade rent tekniskt, trots problematiken med det fruktansvärda regnet som höll på att sabba kvällen. Vi hoppas kunna göra det här fler gånger framöver!

Se hela kvällen i efterhand här.

LÄS OCKSÅ: GAFFA ordnar med interaktiva lyssningsfester – först ut: Håkan Hellström


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA