x

VIDEOPREMIÄR: Mando Diao – Själens Skrubbsår

VIDEOPREMIÄR: Mando Diao – Själens Skrubbsår

12 juni släpper Mando Diao sitt andra svenskspråkiga album, I Solnedgången. Det rör sig alltså om en fristående uppföljare till 2012 års Grammis-vinnare Infruset.
 
Med I Solnedgången, som blir det tionde studioalbumet i ordningen har bandet haft ambitionen att få fram det mänskliga i musiken och i texterna: tonsatta dikter av Karin BoyeNils Ferlin och Gustaf Fröding uppblandat med sådant som medlemmarna själva eller frontmannen Björn Dixgårds föräldrar har skrivit. Och de har gjort det genom att i Borlänge spela in låtarna på old school-vis: livetagningar med en mikrofon i rummet. Allting klart på fyra dagar.
 
Först ut var singeln Själens Skrubbsår, och bakom låten står sångaren och gitarristen Björn Dixgårds föräldrar, som i många år har skrivit låtar på hobbynivå.
 
– De skrev den för tre–fyra år sedan. När jag fick höra den första gången tyckte jag den var grym, säger Björn och fortsätter:
 
– Den är skriven som en tango och den har lite av det där finska skimret kvar i sig även i vår tappning. Jag hade aldrig tidigare hört det uttrycket, själens skrubbsår, men det är väldigt talande. Texten är universell, handlar inte om någon specifik situation utan om livet. Med åren kommer ju de där skrubbsåren. Vissa blir större än andra, vissa läker och vissa gör det inte.

I likhet med hur albumet har spelats in skickar de nu också ut en video i form av en enkel men träffande livetagning.

– För några veckor sedan njöt vi av vårsolen i Dalarna. Nu vill vi dela med oss av den första akustiska livevideon som spelades in där, hälsar bandet.

Kolla in videopremiären av Själens Skrubbsår här:

Credits:
Filming & Editing: Tim Schikan
Sound engineer: Håkan Sörle

LÄS OCKSÅ: Före detta rockstjärna kritiseras efter uttalande – jämför abort med förintelsen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA