x

KRÖNIKA: Alexander Bard är rasist igen och igen och igen

KRÖNIKA: Alexander Bard är rasist igen och igen och igen

För den rara skara som då och då ögnar igenom mina texter är det välkänt att jag har allt annat än ett gott öga till TV4. Den där TV-kanalen är den kulturella representationen av den anti-intellektuella och dumliberala borgerlighet som blomstrade under Regeringen Reinfeldt. Samtliga av kanalens program dryper av prettokorkad mindfulness-vishet och sådant där ”sunt förnuft” som tilltalar de minst eftertänksamma individerna i samhället. Det är skräp. Guldsprejat med småborgerligt bjäfs som fondväggar, levande ljus och tryffelpasta.

Och allt det där är väl fine. TV4 får finnas och jag får fortsätta hata. Men denna kanals enfaldiga och självgoda representanter väljer ju ibland att lägga sig i det samhälle som faktiskt spelar någon roll. Minns bara när Malou och han den där arga snickaren skulle läxa upp Greekazo.

Samtidigt sitter detta företag, som mer eller mindre varje företag med självbevarelsedrift, på höga moraliska papphästar av ”värderingar” och vackra ord. TV4 är givetvis jättemycket emot misogyni, rasism och allt sådant där som företag måste vara emot för att kunna sälja sina produkter. Samtidigt vägrar de om och om göra någonting åt ett av kanalens största problem – Alexander Bard.

Mannen som gett kortbyxan ett jävligt obehagligt ansikte utåt har återigen gett sig in i en sådan där Tourettes-liknande kanonad på Twitter, i bästa Bali- och Arpi-stil. Eller, jag ber om ursäkt, en person som har Tourettes syndrom kan ju verkligen inte hjälpa sina tics. Det kan Alexander Bard. 

Och här, mitt i mitt skrivande, droppar nyheten att Alexander Bard har fått sparken från TV4.

Det är bra att han får foten. Men egentligen handlar den här grejen inte så mycket om Bard och hans avskyvärda åsikter, utan snarare om etablissemangets gullande med en jävla dåre. Och en samtid där det nu är lite så där helt okej att hålla vetvillingar i sitt stall – så länge de är populära.

Parallellt med att TV4 PK-tvättar varumärket med ena handen så har de hållit Bard om ryggen med den andra. Det är nämligen inte förstå gången denne självutnämnde filosof ”bländat” med sitt intellekt. Kvinnliga popstjärnor, ministrar och journalister har varit horor, fittor och subbor. Dagens Nyheters chefredaktör, Peter Wolodarski, skulle ställas inför rätta eftersom han ifrågasatt Bards frotterande med högerextremister. Det är synd om Paolo Roberto. Bard har all rätt att använda n-ordet för att han själv kallar sig bög, som han uttryckte det. Och så vidare. Detta är bara ett axplock av allt han hävt ur sig de senaste åren. Har det någonsin funnits en mer heteronormativ brodude-bög än Alexander Bard? Redan i början på 2018 drogs det igång en namninsamling för att få bort ”rasisten och sexisten Alexander Bard”, någonting som undertecknad också skrev om. TV4 har stått vid Bards sida genom allting. Fram till nu. Kanske för att både Talang-jurykollegan Bianca Ingrosso och fotbollsspelarna Alexander Isak och Robin Quaison riktade hård kritik mot kanalen. 

Missförstå mig inte. Bard får verkligen tycka och uttrycka vad han vill. Och jag är knappast någon förespråkare av ”cancel culture” eller att förbjuda ett mustigt och färgrikt språk eller att människor ska sparkas från samtliga sina verksamheter för att de sagt eller skrivit något olämpligt en gång i tiden. Men här handlar det inte om någonting sådant. Här handlar det om en herre som systematiskt hånar och förödmjukar alla som inte tycker som han gör – och kränkningarna intesifieras alltid om det rör sig om någon typ av minoritet. Han har varit Twitters Joffrey Baratheon under en lång, lång tid.

Det finns faktiskt en poäng i att hålla det offentliga samtalet någorlunda civiliserat. Det kommer antagligen aldrig bli helt klarlagt vem som egentligen mördade Olof Palme. Men det är svårt att komma bort från det faktum att det var Palmehatet som mördade den dåvarande statsministern. Det var inte Palmehatet som höll i vapnet, men det var antagligen Palmehatet som fick en individ att höja vapnet och skjuta de där mördande skotten. 

För övrigt anser jag att TV4 bör förstöras. 

LÄS OCKSÅ: Alexander Bard sparkas – efter kontroversiell tweet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA