x

KRÖNIKA: Vem ska rädda Britney Spears?

KRÖNIKA: Vem ska rädda Britney Spears?

Hashtaggen #FreeBritney har åter vuxit sig stark i sociala medier. Fakta blandas friskt med konspirationer och resulterar i en giftig cocktail gjord på sanning, lögn och spekulation. Den som tar en klunk kan knappast avgöra vad det är hon har druckit. Jag själv är guilty as charged. Trots idogt skrollande och klickande har jag inte lyckats reda ut vad det egentligen är som pågår. Att rädda eller inte rädda Britney Spears – det är frågan.

De verifierade fakta som finns i den här historien är egentligen ganska få till antalet  – men likväl obehagliga. Efter att Britney hade sitt berömda sammanbrott där hon rakade av sig håret år 2007 blev hon omyndigförklarad. Nu är jag ingen expert varken på det svenska eller amerikanska rättssystemet, men att en 27-årig kvinna skulle ifråntas nästan alla sina grundläggande rättigheter efter en, ändå så pass mild, episod känns som hämtat ur en dålig sci-fi-rulle. Det händer liksom inte. Men det gjorde det förstås, och tolv (alltså t-o-l-v) år senare är det fortfarande pappa Spears som bestämmer över hennes liv. Varför?

Det finns naturligtvis lika många förklaringsmodeller som det finns Britney-fans. Vissa hävdar att hela Britneys karriär varit ett enda långt rop på hjälp och att hennes pappa kontrollerat allt hon gjort sedan långt innan förmyndarskapet. Hon har ju trots allt dragit in en smärre förmögenhet till familjen, så det finns ingen brist på möjliga motiv. Fanatiska konspirationsteoretiker har brutit ut fragment ur hennes låtskatt och menar att rader som  “You drive me crazy”, från 1999, “Don’t you know that you’re toxic” från 2003 och “You want a piece of me” från 2007 är förtäckta meddelanden riktade direkt till farsgubben. Man tolkar även hennes minst sagt underliga Instagramvideor, där hon med stirrig blick går in och ut ur bild, som hemliga meddelanden. Ett välmenande fan kommenterade att hon skulle bära gult i nästa video om hon var i behov av hjälp, och några dagar senare ställde hon sig framför kameran iklädd, just det, en gul tröja. Slump? Ingen vet.

Vanligtvis brukar teorier om diverse musiker vara enkla att avfärda som konspirationer. Att Dave Grohl skulle ha skjutit Kurt Cobain eller att Sam Smith och Adele skulle vara samma person är helt enkelt lite för skruvat för att vara sant. Men den här gången vet jag varken ut eller in. Varje gång jag läser om #FreeBritney känns det som att jag balanserar på gränsen mellan hjältemod och galenskap. Mycket av det som finns att ta del av känns balanserat, faktabaserat och genuint. Men bara ett halvt klick bort finns foliehattarna. Utan att jag själv märkt det ser jag en silverskimrande huvudbonad reflekteras i datorskärmen. Den kliar, men om jag tar av den drar det så förskräckligt om öronen. 

Om, och jag säger om, Britney Spears levt hela sitt liv i klorna på sin pappas skräckvälde vill jag inte tillhöra den skara som avfärdade det hela som ännu en vansinnig spekulation. Den här gången finns det trots allt bekräftade fakta som talar för att något är fel. Men jag vill inte heller bidra till att spä på hetsen kring en av min tids mest jagade superstjärnor. Att hon mår dåligt råder det inga tvivel om, men huruvida det faktiskt beror på hennes pappa är ännu höljt i dunkel.

Frågan är vem som kan rädda Britney Spears. Vad krävs för att få en eventuell sanning att komma upp till ytan? Finns det någon som har kraft, engagemang, insyn och makt nog att på riktigt göra skillnad? Fansen kan skrika hur högt de vill, det kommer alltid gå att avfärda dem som konspirationsteoretiker. Det finns en sorglig dubbelhet i hela den här historien. Och i mitten sitter en av världens största popstjärnor, klämd mellan två parallella verkligheter. Jag undrar om hon ens själv vet vad som är sant.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA