x

Amie Bramme Sey: ”Det är jätteintressant att se hur Beyoncé gradvis blivit mer politisk”

Amie Bramme Sey: ”Det är jätteintressant att se hur Beyoncé gradvis blivit mer politisk”

Amie Bramme Sey är ständigt aktuell med podcasten Raseriet tillsammans med Fanna Ndow Norrby. GAFFA ringde upp för att snacka om musik. 

Vilket är ditt första musikminne?

– Jag har fått väldigt mycket musik från min storasyster, vi delade rum när vi var små. Det är kanske inte mitt tidigaste, men ett av mina starkaste minnen är Fugees skiva The Score. Det handlade jättemycket om Lauryn Hill. Hon var en otrolig rappare, men även otrolig på att sjunga. Och så cool! Det var när hon hade den korta frisyren. Det albumet är bra från början till slut. Jag såg henne på Way Out West för några år sen. Det är ju speciellt att hon bara släppt The Miseducation och fortfarande turnerar med de låtarna, hon har en väldigt liten repertoar för någon som varit artist i över 20 år.

Vad lyssnade du på när du växte upp?

– Spice Girls var ju störst. Det var första skivan man ägde själv. Spice World. Min storasyster körde bara hiphop och soul, så den var min egen. Att samla kort och samlarböcker var lika stort som själva musiken. Per default så var Scary Spice min favorit. Det var den man ”fick vara” som enda svarta tjejen i sin klass, uppväxt på Söder. Men man älskade ju egentligen allihop. 

Vad lyssnar du mest på idag?

– Mycket hiphop. Inte alltid det senaste, jag ligger lite efter … Jag älskar också pop och svensk musik. Men det är hiphop som format mig mest. Det har format mitt liv. 

Har du någon guilty pleasure?

– Jag gjorde en playlist för ett par veckor sen … Det är en genre som jag kallar ”ledsen vit man med gitarr”; LVMMG. Musik som är lite cheesy. Jag har alltid älskat det också, men det är inget jag spelar när jag är på roadtrip. Bon Iver ingår där, men det är väl inget riktigt guilty pleasure. The National och Nick Cave också. 

Du har berättat tidigare att du inspireras av rapparen Lil Nas X. Berätta mer!

– När han kom fram så blev man blown away. En svart, väldig ung rappare, öppet gay med cool stil. Lite som Prince, han vågar vara androgyn. Han har en svensk-somalisk tjej som stajlar honom, det är kul med svenskkopplingen också. 

Black Lives Matter är något du pratat om i podden Raseriet. Vilka musiker har varit centrala för rörelsen? 

– Beyoncé. Jag har älskat henne hela mitt liv. Det är jätteintressant att se hur hon gradvis blivit mer politisk. Det blev väldigt tydligt med Formation, när hon refererade till black panthers och så vidare. Under Black Lives Matter har hon släppt både Black Serenade och Black Is King. Hon lyfter fram afrikanska kulturer … det går inte att förneka när hon gör något sånt. Hon gör två saker: dels är hon kritisk med politiken i USA i stort, dels vill hon stärka svarta lyssnare och visa att det finns mycket att vara stolt över. Det är precis som Kendrick Lamar, hans låt Alright har blivit en kampsång. Även New York-rapparen Pop Smoke som sköts till döds i år. Hans musik används på demonstrationer.

Har du någon peppmusik?

– Jag är ingen peppig person, men jag älskar Gunna. Synd att det är pandemi, annars skulle jag vilja komma ut på dansgolvet. 

Du är småbarnsförälder. Vilken musik spelar du för din dotter?

– Hennes idol är Rosalía, hon älskar verkligen Rosalía. Hon har en spansktalande pappa. Det är väldigt kul, jag gillar också Rosalía. Än så länge har hon bra musiksmak kan man säga …

Vad betyder musik för dig?

– Musik är en av de största ingredienserna i mitt liv. Jag själv, min familj, min partner – allas liv handlar om musik. Det är en av de främsta knutpunkterna som finns. 

Vilken är din största musikupplevelse?

– När jag såg Frank Ocean på Way Out West. Då hamnade jag i trans, det var en out of body experience. Jag älskar Frank Ocean. Jag är inte unik, det gör väl alla … Det var en väldigt speciell show, upplägget skapade närhet. Det är bland det finaste jag sett. 

Om någon artist skulle göra en låt om Amie, vem skulle det vara?

– Mina största hjärtan är är ju egentligen Kanye West och Adele. Om Adele var olyckligt kär i mig och gjorde en låt om det kanske. Och Kanye West … jag kan vara hans musa och han gör en låt om mig som egentligen handlar om honom själv. Det skulle vara legendariskt. Adeles låt kunde heta typ Eternal Love And We’ll Live Happily Ever After. Kanyes ska ha ett överdådigt namn, typ I Miss The Old Amie.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA