x

KRÖNIKA: Småputtrande fredagsmys i månens sken

KRÖNIKA: Småputtrande fredagsmys i månens sken

Efter förra veckans minst sagt bisarra upplägg, då Idol 2020 tvingades strukturera om helt efter att coronaviruset drabbat flera av deltagarna, är denna fredagsfinal betydligt lugnare trots ett fortsatt föränderligt upplägg. Känslan av ”ännu en dag på jobbet” infinner sig dock lite för snabbt och med smulor av salta pinnar på magen, undrar undertecknad gäspande var gnistan, glittret och glöden tagit vägen i programmet.

Givetvis finns det en förklaring i stjärnorna för det hela, men för att undvika att framstå som en fjärrskådande Professor Trelawney tror jag det räcker med att här konstatera: kollektiv baksmälla av att månen nyss varit full. Vi var alla lite trötta denna fredag efter att känslorna rusat på högvarv.

Först ut denna fredagsfinal är Ella och temat för kvällen – låtar på svenska känns som gjort för henne, men Orups dänga Jag Blir Hellre Jagad Av Vargar i en mer low-key variant av en sval Ella blir tyvärr rätt så tråkigt. Låtvalet verkar symbolisera hennes sinnesstämning. Stackars Ella hade nog hellre velat bli jagad av vargar än som nu sitta i karantän på ett hotellrum. Vi skickar pepp åt hennes håll.

En av kvällens bästa leveranser får vi redan när deltagare nummer två, Maya kliver upp på scen och kör Miriam Bryants Passa Dig. Ja, scenframträdandena är visserligen förinspelade precis som de i hotellrummen, men känslan av att det hela sker live finns ändå där. ”Girlpower-Maya” ser ut som en miljon och hon förmedlar kraft och pondus. Låtens budskap om ”hit men inte längre” naglar hon med bravur.

Charmiga spelevinken Herman har valt vemodiga Ta Mig Tillbaka av Darin, det hela är lågmält och fint men lite väl mycket av den där falsetten, eller? Nej, det går att hålla med Nikki här. Inte det bästa framträdandet av Herman, men roligt att han hänger sig kvar i tävlingen. Sen vet jag en och annan vinylgrävande musiknörd som skulle förfasas över Hermans påstående om att det inte finns några disco-låtar på svenska. Ett förslag: Vill Du Ha Mej (Så Får Du Ta Mej) av Björn Skifs.

I konkurrens med Maya och Nova om titeln ”kvällens bästa idol” hittar vi ödmjuka och seriösa Simon, vars blyga glädje ofta skiner igenom i intervjuerna med programledare Per. Ikväll kliver han in i en större kostym och hans version av Din Tid Kommer känns begynnande rockstjärna: rå och cool. Vem behöver trötta Håkan när vi kan drömma om Simon med band på en stor arena.

Stabila insatser får vi från Nadja, Niklas och Mattias men ingen i trion sticker ut vare sig i sång eller show. Kvällens tema är inte riktigt trions tekopp för deras röster kommer mer till sin rätt på engelska.

Nova nosar på kvällens tron (eller sitter hon redan där?) och bidrar med glitter och glamour! Äntligen glömmer vi för en stund bort, att vi sitter i soffan denna gråmulna oktoberkväll. Hennes framtoning känns drottninglik och låtvalet (Så Som I Himlen) är perfekt. Det är fantastiskt att höra henne på svenska och svårt att inte få en tår i ögat denna gång. Vill ni se en stjärnaaaa? Se på Novaaaa.

Förra veckans idol som var för sjuk för att delta, Affe, är tillbaka och med det rullar det stora vemodet in. Att han valt låten Vintersaga är originellt och kanske rentav lite pretentiöst men det känns skönt att få se honom i tävlingen igen. Det är också med en suck av lättnad vi ser honom gå vidare till nästa vecka. Yes! Mer av Affes magiska röst åt folket.

Caspar tar sig an nationalklenoden Strövtåg I Hembygden av Mando Diao men det tar ett tag innan låten blir hans egen version. Först när han hoppar över gärdsgården och experimenterar med rösten lyfter det likt en vacker fasan i morgondimma. Det är imponerande att se den höga nivån Caspar håller varje vecka.

Kvällens överraskning i låtval står Paulina för och som Nikki påpekar är det också ett smart låtval. Det var inte länge sedan Zara Larsson och Carola släppte sin gemensamma upphottade version av Carolas gamla juvel Säg Mig Var Du Står. Paulina omfamnar låten på ett bra sätt och lyser som en neongul sol. Framträdandet får undertecknad att sväva iväg längs minnenas allé: kassettbanden ärvda av storebror som spelades till förbannelse. Tokyo, På Egna Ben, När Festen Tagit Slut… väck mig mitt i natten och jag kan Carolas 80-tals repertoar utantill.

Precis som Paulina har Gabriel en älskvärd personlighet och auran av att kunna bli en folkkär artist. Älskvärdheten och den folkkära auran till trots, Gabriel gör varken bra låtval eller bra sångprestation denna kväll. Domen är hård och att juryns ord faktiskt väger tungt när det ska röstas märks av. Varken juryn eller tittarna är övertygade och han får lämna tävlingen. Ingen livboj delas ut och juryn motiverar det med att Gabriel redan fick sin chans i och med sitt wildcard. Det köper vi.

Gabriels sejour ut ur tävlingen känns tråkig, men han bemöter både kritiken han får och själva beskedet på ett fint sätt. Det finns nog en och annan förälder därute som gärna önskar sig en så vältalig och väluppfostrad son som Gabriel. Denna idol lämnar med äran i behåll.

Det går också att konstatera att Idolerna åter gör sitt bästa utifrån rådande omständigheter. Bra kämpat. Vi håller dock tummarna för att gnistan, glittret och glöden återvänder i full skala både hos undertecknad och i själva produktionen tills nästa fredag.

 

Kvällens låt vi tyvärr inte fick höra: Dansar I Månens Sken av Suzzies Orkester. 

Kvällens fundering: Hur idolerna bemöter kritik från juryn. Nej, det finns inget enstämmigt råd för hur man som idol bör göra: lägga sig platt och hålla med (som en våg), se oförstående ut och säga man är nöjd (som ett lejon), fräsa ifrån med knuten näve i fickan (som en vädur), ge ett outgrundligt leende som du redan ruvar på din hämnd (som en skorpion) osv. Men vill du ha ledtrådar om en person, granska då hur personen ifråga tacklar kritik.

Kvällens charmigaste: Nadja. Hennes glittrande ögon och bländande leende. Det går inte att värja sig. Nadja har trots virus ”the time of her life” just nu. Det syns!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA