x

KRÖNIKA: Skitungen från Kanal 5 har fått hybris – med all rätt

KRÖNIKA: Skitungen från Kanal 5 har fått hybris – med all rätt

”Första gången jag drog till L.A.
Var första gången någon hylla mig
Nu sitter alla tänker herregud
Kolla Benjy han har hybris nu
Jag hörde inte vad du sa, förlåt
Jag tror du fattar vad det va för låt
Som du dansa till på vägen hem
Vänta
Var det skitungen från Kanal 5?”

Wow. Mic drop. Tack så jävla mycket, Benjamin Ingrosso. För att du är med i årets säsong av Så Mycket Bättre. För helt ärligt, det är ju han som gör hela säsongen.

Efter förra lördagens avsnitt när han tolkat Silvana Imams Tänd Alla Ljus satt jag och rös. Jag blev tårögd av lycka av hans ärliga och kaxiga textrader som blir en käftsmäll till alla som under så många år tvivlat på honom och hans musik, och haft orimligt elaka fördomar för att han råkar vara en del av familjen Wahlgren/Ingrosso.  

Programmet hade premiär för två veckor sedan och Benjamin Ingrosso har hunnit tolka två låtar. Han ligger redan etta och tvåa på spellistan Topp 50 i Sverige på Spotify. Långsamt Farväl har över en miljon streams och Tänd Alla Ljus klättrar för varje dag. Varje ny tolkning av honom blir till en hit. Och att han är ett musikaliskt geni är ingen nyhet för mig, jag har lyssnat på honom sedan många år tillbaka. Benjamin är en otroligt talangfull artist och låtskrivare som gör riktigt bra popmusik, han är alltid nyskapande och kreativ i sina produktioner. Men kollar man igenom kommentarsfälten på samtliga sociala medier är hans talang något som verkar uppenbara sig för många nu.  

Det skrivs saker i stil med ”hur sjukt det än låter, måste jag erkänna att jag ändrat min uppfattning om Benjamin” och det twittras om hur förvånade folk blir över Benjamins personlighet och musikaliska talang. Fan vad jobbigt det måste vara att lägga så mycket energi på att störa sig på någon, men som visar sig vara en riktigt duktig artist och nu överväga att stötta honom genom att streama låtarna.

Detta visar ju bara i sin tur hur stor roll personer bakom låtarna faktiskt har. Folk måste börja överväga och erkänna att hans låtar är bra, men det ska ändå ta emot på grund av familjen han kommer ifrån. Okej, så ursäkta, ni kan inte tänka er att lyssna på Benjamins musik för att ni gått runt och stört er på honom, men ni streamar gladeligen artister som Chris Brown? Det verkar finnas ett skevt tankesätt kring vad som kan förbises och inte.

Benjamin Ingrossos medverkan i Så Mycket Bättre verkar också väcka andra provokationer. För han tar ju så mycket plats. Är det en säsong om bara Benjamin? Fruktansvärt, såklart. Helt ärligt så är ju Benjamin i princip den enda artisten i årets säsong som känns mest genuin i det mesta. Han vågar bjuda på sig själv, vill vara en del av diskussionerna och vågar också visa hur stort det är för honom när en stor idol som Lisa Nilsson tolkar en av hans låtar. Han verkar dessutom vara en av få som kan låtarna helt utantill och därmed bjuder på en riktig show. Hur kul hade det varit om programmet bara fokuserade på en person som Plura? Snark.

När Benjamin själv pratat om sin tolkning av Tänd Alla Ljus säger han att det känns skönt att få skriva en låt där man skiter i jantelagen som säger att man bara får tycka att man är okej. Ibland får man slå sig själv på bröstet och säga fan vad bra jag är. Efter att båda hans tolkningar ligger etta och tvåa på topplistan visar han på sin Instagram när han på en middag firar just detta och helt enkelt har hybris, men med all rätt. Så tack Benjamin Ingrosso, för att du valde att skriva en låt om just detta. Fördomarna mot skitungen från Kanal 5 har äntligen krossats. Det ska bli spännande att se vad du tar dig an härnäst.

LÄS OCKSÅ: 1 500 personer deltog i konsertexperiment – här är resultatet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA