x

När Sverige chockskadades av strupsång – på bästa sändningstid

När Sverige chockskadades av strupsång – på bästa sändningstid

I BACKSPEGELN-sektion ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

Det finns ett gäng tillfällen i svenskt nöjesliv som på gott och ont har etsat sig fast i svenskarnas kollektiva medvetande. Frågan är om inte metalcorebandet Dead By Aprils medverkan i Allsång På Skansen är ett av de mest traumatiska minnena.

Allsången inleddes på Skansen redan 1935. År 1979 började det sändas också i TV. Detta var året 2012 och den strömlinjeformade charmören Måns Zelmerlöw ledde programmet och gick i fotspåren av sånggiganter som Egon Kjerrman, Bosse Larsson och Lasse Berghagen. Anders Lundin hade lett programmet mellan åren 2004–2010 och Zelmerlöws intåg på scenen 2011 kan ses i ljuset av att SVT genomgick något slags generell samtidsuppdatering. I en annan långkörare, På Spåret, hade duon Oldsberg och Hellberg åkt ut redan 2009 till förmån för Luuk och Lindström. Än var det inte dags för en kvinna att leda allsången, men den tiden skulle också komma.

SVT hade nog inte tänkt sig vara riktigt så samtida som de blev när Dead By April gav sig på den Lasse Dahlqvist-skrivna och Edvard Persson-framförda klassikern Kalle På Spången, från pilsnerfilmen med samma namn anno 1939.

Dead By April hade deltagit i Melodifestivalen tidigare samma år och nog tänkte SVT att det kunde vara fräsigt att låta dem vara med i också Allsången. Bandet hade då, som många av grupperna inom samma eller liknande genres, två sångare. En som skötte finsången och en annan som skötte growlandet. Så kallat ”clean vocals” respektive ”unclean vocals”.

Så, när det är dags för pilsner-trudellutten och allsång så inleder bandets Zandro Santiago finsången och går som traditionen kräver runt med micken i publiken och låter dem sjunga i den. Sedan händer det som skakar både programmet och landet i grunden. Tillfället då vi alla genomgår ett kollektivt trauma.

När Santiago har gjort sitt så lämnar han över sången till sin bandkollega Jimmie Strimmel. Och det är då det knyter sig i magen alla som deltar och tittar på, när Strimmel tar ton så gör han det genom strupsång. Han growlar sig alltså igenom Kalle På Spången-texten. Skam. Ridå. Oskulden var förlorad. Sverige skulle aldrig bli sig likt igen.

Vill ni uppleva detta ”cringe”-trauma igen, eller för första gången, så har ni klippet nedan. Men det sker på egen risk. 

LÄS OCKSÅ: Sweden Rock varnar för falska nyheter


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA